ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός:Βελτίωση ποιότητας και αύξηση τιμών το «κλειδί» για τα έσοδα

10:10 - 02 Δεκ 2016 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός:Βελτίωση ποιότητας και αύξηση τιμών το «κλειδί» για τα έσοδα
Σταθερή για μια δεκαετία η μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Sete Intelligence.

Παράλληλα καταφαίνεται ότι η μείωση των ημερών παραμονής είναι μια γενικευμένη τάση στη διεθνή τουριστική αγορά, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη σε όλες τις μεγάλες αγορές.

Άρα η στόχευση για αύξηση εσόδων αναπόφευκτα βάζει στο τραπέζι την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας και της τιμής των υπηρεσιών που προσφέρονται μιας και η άνοδος του αριθμού των διανυκτερεύσεων δεν διευκολύνεται από την τάση της διεθνούς αγοράς.

Όπως φαίνεται και η μέση ημερήσια δαπάνη έχει μείνει εντυπωσιακά σταθερή (€ 70 – 75) τα 10 τελευταία χρόνια ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά -26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες), με τη ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) να ακολουθεί κατά πόδας με -22% (από 746€ σε 580€).

Μάλιστα και στους ανταγωνιστές της χώρας καταγράφεται μια γενικευμένη μείωση της ΜΚΔ την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα έως και τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φαίνεται πως η μείωση στις άλλες χώρες περιορίζεται, ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται. Η αύξηση αυτή, πιθανώς οφείλεται και στις προσφορές Last Minute, αν και για τελικό συμπέρασμα είναι απαραίτητο να συνυπολογίσουμε και τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικά σύμφωνα με τη μελέτη του Sete Intelligence οι διανυκτερεύσεις και όχι οι αφίξεις καθορίζουν το ύψος των τουριστικών εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη αναφέρονται τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την απόκλιση τάσεων ταξιδιωτικών εσόδων (που μειώθηκαν) και αφίξεων από το εξωτερικό (που αυξήθηκαν), υπήρξαν εκτενείς αναφορές και δηλώσεις στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα, κατά πόσον αυτό μπορεί να ευσταθεί ή να οφείλεται σε σφάλμα στην μέτρηση ή σε κάποια άλλη αιτία. Μάλιστα, συχνά – ακόμα και από κατά τα άλλα έγκριτους αναλυτές και σχολιαστές – αναφέρθηκε ως πιθανή αιτία η φοροδιαφυγή από πλευράς των τουριστικών επιχειρήσεων. Ξεκινώντας από το τελευταίο, το επιχείρημα αυτό είναι απολύτως έωλο αφού η Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος από την οποία προκύπτουν οι εκτιμήσεις ταξιδιωτικών εσόδων και αφίξεων βασίζεται αποκλειστικά σε ερωτηματολόγια σε επισκέπτες της χώρας (δείτε εδώ μια σύντομη παρουσίαση της μεθοδολογίας της Έρευνας Συνόρων). Οι επισκέπτες αυτοί δηλώνουν τί ξόδεψαν χωρίς να γνωρίζουν αν κάποιο μέρος της δαπάνης τους δεν δηλώθηκε από τις επιχειρήσεις στην εφορία. Άρα είναι παντελώς άτοπο να εξάγει κανείς με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Συνόρων της ΤτΕ το συμπέρασμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής. Επιπλέον, σε τεχνικό επίπεδο και σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τους υπεύθυνους μελετητές της Έρευνας Συνόρων, η μεθοδολογία της δεν έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς ότι η απόκλιση τάσεων Εσόδων και Αφίξεων μπορεί να οφείλεται σε σφάλμα ή αλλαγή στον τρόπο μέτρησης. Τα αίτια συνεπώς της παρατηρούμενης απόκλισης θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και στις σελίδες που ακολουθούν καταγράφουμε διάφορα στοιχεία που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την απόκλιση αυτή».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 02 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.