ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς το κράτος γίνεται «επιχειρηματίας» στον τουρισμό;

08:48 - 09 Ιαν 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πώς το κράτος γίνεται «επιχειρηματίας» στον τουρισμό;
Συνέταιρος στα κέρδη αλλά χωρίς ευθύνη στις ζημιές είναι το κράτος για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης με τίτλο «Η Επίπτωση των Υψηλών Φορολογικών Συντελεστών στον Τουρισμό (κέρδη, αμοιβές, εποχικότητα, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και δημόσια έσοδα)» που περιλαμβάνεται στην περιοδική έκδοση «Ελληνικός Τουρισμός: Εξελίξεις - Προοπτικές» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) όσα κερδίζει ο εκάστοτε επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος στον κλάδο άλλα τόσα εισπράττει το κράτος από τον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο της χώρας.
Όπως αναλύεται με ένα παράδειγμα λειτουργίας ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, με τιμή δωματίου 100 ευρώ, που εστιάζει αποκλειστικά στις επιπτώσεις των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς (Κύπρος, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κρο- ατία), μόνο στη χώρα μας το άθροισμα καθαρών αμοιβών εργαζομένων και κερδών είναι σχεδόν ισόποσο με το άθροισμα φόρων και εισφορών (37,6 ευρώ έναντι 33,4 ευρώ). Αντίθετα στην Ισπανία (46,8 ευρώ / 24,3 ευρώ), στην Τουρκία (47,6 ευρώ / 23,5 ευρώ), στην Κύπρο (55 ευρώ / 16,1 ευρώ), στην Ιταλία (42,3 ευρώ / 28,8 ευρώ) και στην Κροατία (43 ευρώ / 28,1 ευρώ) οι επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και όχι για τα κρατικά/ασφαλιστικά έσοδα.
 
Επίσης, στην Ελλάδα οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν από τη λειτουργία είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 33,4 ευρώ (δη- λαδή ξεπερνούν το 1/3 της τιμής) έναντι 16,1 ευρώ στην Κύπρο. Οι άλλες χώρες είναι σε ενδιάμεση κατάσταση. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι με βάση τα 100 ευρώ που καταβάλλει ο πελάτης για μια διανυκτέρευση, το ξενοδοχείο εισπράττει καθαρά μετά από φόρους ανά χώρα τα εξής: Στην Κύπρο 91,7 ευρώ, στην Ελλάδα 83,4 ευρώ, στην Κροατία 86,7 ευρώ, στην Ιταλία 87,3 ευρώ, στην Ισπανία 90 ευρώ και στην Τουρκία 90,5 ευρώ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός έχει αποκτήσει αυξημένο ειδικό βάρος τα τελευταία χρόνια. Πάνω του 90% των εσόδων του εγχώριου τουριστικού τομέα προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ η διαρκώς αυξανόμενη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα από στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με αυτά, όπως αναφέρεται στη μελέτη, κατά την περίοδο αιχμής απασχολεί πλέον το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, έχει φθάσει να αποτελεί τον τρίτο κυριότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας με κριτήριο τον αριθμό απασχολουμένων. Υπολείπεται μόνο του εμπορίου και του πρωτογενούς τομέα, ενώ έχει ήδη προσπεράσει τον τομέα της μεταποίησης και το Δημόσιο.
 
Αυτό αναμένεται να ενταθεί καθώς το διεθνές περιβάλλον, παρά τις δυσκολίες, περιγράφεται ως θετικό κι έτσι ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 4% το 2017.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.