ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «βλέψεις» της Grivalia για το τουριστικό real estate

12:35 - 18 Ιαν 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι «βλέψεις» της Grivalia για το τουριστικό real estate
Εδώ και καιρό η Grivalia εξετάζει την είσοδό της στον τομέα των ξενοδοχείων, ωστόσο, μόλις χτες η αγορά ενημερώθηκε για την πρώτη της κίνηση, την πρώτη μεγάλη επένδυση στο κομμάτι των ξενοδοχείων, εκτός Ελλάδος, μέσω της Grivalia Hospitality, θυγατρική του ομίλου της AEEAΠ στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο της Dolphin Capital Investors, η οποία ως γνωστόν προχωρεί σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών της στοιχείων λόγω χρηματοδοτικών προβλημάτων, για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της τελευταίας (60%) στο project του Pearl Island στον Παναμά.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι γενικότερα η Grivalia (πρώην Eurobank Properties για όσους την θυμούνται με αυτό το όνομα) δείχνει ιδιαίτερα κινητική, εξετάζει κάθε ευκαιρία υπό την καθοδήγηση του κ. Γ. Χρυσικού, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έχει σαφείς βλέψεις και για το τουριστικό real estate, έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, ενώ υπενθυμίζεται ότι μεγαλομέτοχος της εισηγμένης είναι το fund της Fairfax. 

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της DCI, η τελευταία έχει λαμβάνειν 27 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ένα discount 7% σε σχέση με το κόστος επένδυσης της εταιρείας στον Παναμά. Επιπλέον, η αξία του project στα βιβλία της DCI αντιστοιχεί στα 63 εκατ. ευρώ όπερ σημαίνει ένα discount της τάξεως του 32% σε σχέση με το τίμημα των 27 εκατ. ευρώ. Το Pearl island αφορά τη δημιουργία μικτού τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατοικίες, μαρίνα κ.τ.λ, ενώ στην παρούσα φάση έχουν προωθηθεί αδειοδοτικές διαδικασίες και έχουν δημιουργηθεί πρώτες, βασικές υποδομές.

 

Σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση της Grivalia, από το τίμημα των 27 εκατ. ευρώ, ποσό 1 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στην DCI ως προκαταβολή, 24 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα εναπομείναντα 2 εκατ. ευρώ θα διατηρηθούν σε λογαριασμό μεσεγγύησης για περίοδο 12 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την κάλυψη οποιασδήποτε πιθανής παραβίασης των εγγυήσεων ή έκτακτου χρέους. Ως προς το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξης των 66,5 εκατ. ευρώ με τραπεζική χρηματοδότηση 50% η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Η Grivalia Hospitality θα αποκτήσει το σύνολο των εταιρειών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο και σήμερα ανήκουν στην DCI και τις θυγατρικές της. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς εξαρτάται από μια σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του πωλητή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

 

Γ. Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.