ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Celestyal Cruises: Ανάπτυξη λιμενικών υποδομών για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς Κύριο

08:58 - 23 Ιαν 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Celestyal Cruises: Ανάπτυξη λιμενικών υποδομών για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς
Τον ανεξερεύνητο κόσμο της κρουαζιέρας ανακαλύπτουν σταδιακά οι Έλληνες, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αριθμό - ρεκόρ των 20.000 Ελλήνων επιβατών που σημείωσε η Celestyal Cruises το 2016.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruise, Κυριάκος Αναστασιάδης, μιλάει στο Reporter:

 

Πώς βλέπετε την πορεία της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2017;

Η κρουαζιέρα αποτελεί μία νέα και ανερχόμενη τάση διακοπών και αυτή τη στιγμή απολαμβάνει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στον παγκόσμιο τουρισμό. Η απάντηση επομένως έχει δύο διαστάσεις: η μία αφορά  στο άνοιγμα της αγοράς και αναγνωρισιμότητας του κλάδου όπου στην Ελλάδα κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν την κρουαζιέρα ως ένα νέο είδος διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό η Celestyal Cruises μετά από εκτεταμένη προσπάθεια εκπαίδευσης και επικοινωνίας, παρουσίασε για το 2016  αύξηση των Ελλήνων επιβατών, της τάξεως του 48%, φτάσαμε δηλαδή τους 20.000 Έλληνες που αποτελεί ρεκόρ. Eμείς από την πλευρά μας τηρούμε μια συντηρητικά αισιόδοξη στάση και θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε για το 2017 να διατηρήσουμε και ενδεχομένως να αυξήσουμε τον αριθμό των επιβατών μας.

 

Η άλλη διάσταση είναι πόσες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων θα έχουμε στη χώρα μας και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ελληνική οικονομία. Σίγουρα όπως έχει επίσημα ανακοινωθεί υπάρχει κάμψη στις επισκέψεις ξένων κρουαζιερόπλοιων, κάτι που δε συνεπάγεται ωστόσο λιγότερη πληρότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα επιβατών συγκριτικά με  πέρυσι. Και αυτό ακόμα είναι νωρίς να εκτιμηθεί.

 

   Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί φέτος το home porting;

Δεν νομίζω ότι θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χρονιές γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν γίνει πολλά βήματα προς την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών που είναι καθοριστικός παράγοντας για την προσέλκυση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.  Πρέπει όλοι στη χώρα μας να αντιληφθούν ότι η κρουαζιέρα αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, υπάρχουν παραγγελίες μέχρι το 2019, για 48  σύγχρονα και μεγάλα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν ή και υπερβαίνουν τους 120.000 τόνους.  Αυτά τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς χρειάζονται και ανάλογες σύγχρονες υποδομές και αντίστοιχες υπηρεσίες. Επομένως το κλειδί για την ανάπτυξη του home porting, είναι να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αναβάθμισης στα λιμάνια μας, αν δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία και τις θετικές προοπτικές της κρουαζιέρας.

 

   Πώς επηρεάζει τον κλάδο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά την Τουρκία;

Αναμφισβήτητα τον επηρεάζει αρνητικά αλλά δεν είναι μόνο η κατάσταση στην Τουρκία, είναι γενικότερα η Ευρώπη ως προορισμός που διακυβεύεται γιατί από πέρυσι έχουμε μία σειρά ατυχών συμβάντων στη Γαλλία, στις Βρυξέλλες και αλλού, οπότε όλα αυτά συνδυαστικά δημιουργούν μία ανασφάλεια στους ταξιδιώτες και κυρίως το τουριστικό ρεύμα που προέρχεται από τις μακρινές αγορές, όπως Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ασία. Επιπλέον για τη χώρα μας πέρυσι δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις ευκαιρίες από τις ακυρώσεις προσεγγίσεων προς την Τουρκία επειδή από την μία η έλλειψη υποδομών και από την άλλη οι απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω τουριστικής περιόδου, δημιούργησαν αρνητική εικόνα, παράπονα και ταλαιπωρία των επιβατών.

  

Με την άλλη πλευρά του Αιγαίου όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαμε ως ενιαία οντότητα για την κρουαζιέρα. Είναι εφικτό να αλλάξουν τα προγράμματα προσεγγίσεων και να εμπλουτιστούν με νέους προορισμούς ώστε να καλυφθεί το κενό από τις δυσκολίες που υπάρχουν στην γειτονική χώρα αλλά και στις άλλες περιοχές της Αν. Μεσογείου;

Όλο το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές που τις γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα, για αυτό και χαρακτηριστικά τις αποκαλούμε ως “home-waters”, γεγονός που μας παρέχει μια ιδιαίτερη ευελιξία στις επιλογές μας. Κάθε χρόνο διαμορφώνουμε τα προγράμματα μας, αναζητώντας νέους προορισμούς και σχεδιάζοντας νέα πακέτα κρουαζιέρας που θα προσφέρουν μια ξεχωριστή και ολοκληρωμένη πρόταση στον ταξιδιώτη. Η ασφάλεια και η μοναδική εμπειρία του επισκέπτη, τόσο εν πλω όσο κι στον προορισμό, είναι στην κορυφή των επιδιώξεών μας και με αυτά τα κριτήρια θα προβούμε στις όποιες τροποποιήσεις των δρομολογίων μας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

 

Η αλλαγή σελίδας στο λιμάνι του Πειραιά πόσο επηρεάζει την προσέλκυση περισσότερων προσεγγίσεων;

Το λιμάνι του Πειραιά, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, διεκδικεί αναμφισβήτητα μια ισχυρή θέση στο χάρτη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Η ανάληψη της διοίκησης από την COSCO, θεωρώ ότι σίγουρα θα ωθήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί ο Πειραιάς πρωτίστως ανταγωνιστικός σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Να τονίσω βέβαια ότι εστιάζοντας μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, ανάπτυξη κρουαζιέρας δεν θα εξασφαλίσουμε ως χώρα. Χρειάζεται ένα συνολικό και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των λιμενικών μας υποδομών για να προσελκύσουμε τα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς όπως σας προανέφερα.  Τα δεδομένα στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλάζουν ραγδαία και ένα μόνο λιμάνι όσο μεγάλο και σύγχρονο και να είναι αυτό, δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών.

 

Είστε ικανοποιημένος από  την πολιτική που ακολουθεί η πολιτεία στην κρουαζιέρα;

Η πολιτεία έχει τη διάθεση, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει και ένα συγκεκριμένο ενιαίο και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο. Χρειάζεται να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και μοντέλα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες που, θα μπορούν να αναλάβουν έργα αναβάθμισης στα λιμάνια και αντίστοιχη συμφωνία με τη διοίκηση του λιμανιού για τον τρόπο συμψηφισμού όπως και το ακριβές πλαίσιο της συνεργασίας. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την αρχή, εφαρμόζοντας σχετικό επενδυτικό μοντέλο στο λιμάνι του Λαυρίου. Είναι σημαντικό όταν σε μια χώρα υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης να υπάρχει ευελιξία και σαφείς αντιπροτάσεις για να έχουμε αποτέλεσμα.

 

Η «άγνωστη» νησιωτική Ελλάδα έρχεται κοντά με τη Celestyal . Τι μεγέθη είχατε τo 2016 και τι αναμένουμε  την επόμενη σεζόν;

Το 2016 η Celestyal Cruises πραγματοποίησε 821 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια, μεταφέροντας 117.000 επιβάτες. Συνολικά ολοκληρώθηκαν 660.000 επισκέψεις επιβατών τόσο σε δημοφιλείς όσο και σε «άγνωστους» και πιο απομακρυσμένους νησιωτικούς προορισμούς. Ως εταιρεία βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων προορισμών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μπορούν να υποστηρίξουν προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και στο πλαίσιο αυτό, το 2017 εντάσσονται στο πρόγραμμά μας προορισμοί, όπως το Ναύπλιο και τα Χανιά.

 

Τι σχεδιάζετε για τη νέα χρονιά;

Το 2017 θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στο Αιγαίο με δύο κρουαζιερόπλοια, το CelestyalNefeli και το Celestyal Olympia, προσεγγίζοντας νέους προορισμούς και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα των κρουαζιέρων μας. Παράλληλα, εξετάζουμε αναπτυξιακές ευκαιρίες ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο και σε άλλες περιοχές, εκτός Ανατολικής Μεσογείου, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Κούβας, στην οποία θα παραμείνουμε για όλη την επόμενη χρονιά.

 

Ποιο είναι το προφίλ όσων επιλέγουν αυτές τις κρουαζιέρες που προσφέρετε;

Οι κρουαζιέρες μας απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν πολλούς διαφορετικούς τόπους μέσα σε λίγες μέρες, να γνωρίσουν νέα μέρη, να ανακαλύψουν τις ομορφιές της χώρας μας, να απολαύσουν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και να γευτούν τα άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Οι ηλικίες που φιλοξενούμε κυμαίνονται από παιδιά, νέους, φοιτητές έως και συνταξιούχους, ενώ από άποψη εθνικότητας, έχουμε καταγράψει 140 εθνικότητες από όλον τον κόσμο. Όσοι επιθυμούν να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία ξέγνοιαστα, χωρίς άγχος και σε τιμή που τα έχει όλα, είναι αυτοί που έχουν επιλέξει ή πρόκειται να επιλέξουν τις κρουαζιέρες μας.

  

Πώς πάει το εγχείρημα στις θάλασσες της Αμερικής που επεκταθήκατε;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, ενώ φέτος αισίως συνεχίζουμε για 4η χρονιά τη δραστηριοποίησή μας στην Κούβα με μεγάλη επιτυχία. Χρόνο με το χρόνο παρατηρούμε ότι η θέση μας στην περιοχή παγιώνεται, καθώς σημειώνουμε σημαντική αύξηση επισκεπτών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τη χειμερινή περίοδο 2016 -2017, υπήρξε μια αύξηση 67% σε βεβαιωμένα groups σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την περίοδο Νοέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2017 οι επιβάτες μας να ανέλθουν στους 36.000. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 23 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.