ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ΤΑΤΑ στη Χαλκιδική για … διακοπές πολυτελείας

10:06 - 02 Φεβ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με ΤΑΤΑ στη Χαλκιδική για … διακοπές πολυτελείας
Σε πόλο έλξης εξελίσσεται η Χαλκιδική για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό. Η ανάληψη από την Fraport της ευθύνης λειτουργίας του Αεροδρομίου Μακεδονία δημιουργεί προϋποθέσεις για την προσέλκυση ενδιαφέροντας από ξένα funds.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ινδικός όμιλος TATA σχεδιάζει την κατασκευή δυο πεντάστερων πολυτελών μονάδων αξίας άνω των 45 εκατ. ευρώ δυναμικότητας 300 δωματίων το κάθε ένα στην περιοχή Ξηροποτάμι στην Ιερισσό. Μάλιστα το όλο εγχείρημα είναι σε φάση αδειοδότησης γεγονός που δημιουργεί σαφή ορίζοντα υλοποίησης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των δύο μονάδων γίνεται από δυο ρώσικα επενδυτικά funds ωστόσο όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες ανήκουν στον ινδικό όμιλο με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες.

 

Άλλωστε ο όμιλος ΤΑΤΑ ελέγχει περισσότερες από 100 εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εταιρείες κατασκευής οχημάτων, ορυχεία, ενεργειακές εταιρείες αλλά και ξενοδοχεία. Ειδικότερα μέσω της Indian Hotels Company (IHCL) ελέγχει ξενοδοχειακές μονάδες στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

 

Πάντως σύμφωνα με πηγές του υπ. Τουρισμού το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές υποδομές είτε υφιστάμενες είτε προς ανέγερση είναι μεγάλο. Μπορεί να «φρενάρει» λόγω αξιολόγησης ωστόσο η κινητικότητα είναι δεδομένη.

 

Μόνο στη Χαλκιδική τρεις νέες μονάδες αναμένεται να ενταχθούν στο μενού των επιλογών για τουρίστες υψηλών απαιτήσεων.

 

Στα μέσα του Ιουνίου του 2017 το ξενοδοχείο Sani Dunes αναμένεται να ανοίξει πύλες στην Κασσάνδρα . Πρόκειται για επένδυση, που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ανέρχεται στα 24,2 εκατ. ευρώ. Η νέα μονάδα πέντε αστέρων, σε έκταση 41 στρεμμάτων, θα έχει δυναμικότητα 136 δωματίων και σουιτών, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνει τρία εστιατόρια, σκεπαστή πισίνα και spa.

 

Μια ακόμη επένδυση, με "ρωσικό άρωμα" και πάλι, προχωρά στη Σιθωνία, στη θέση Νικήτη. Το ύψος της φθάνει τα 30 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων που θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.500 τ.μ.

 

Φέτος επίσης άνοιξε το ξενοδοχείο ρωσικών συμφερόντων, Miraggio Thermal Spa Resort στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι, με βασικό επενδυτή τον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ανδρέα Ραγότη. Η κατασκευή της πρώτης φάσης του συγκροτήματος ξεκίνησε το 2014 και σήμερα λειτουργεί με 304 δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα εξ αυτών με ιδιωτική πισίνα. Η δεύτερη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει τη δημιουργία οικισμού 150 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν κυρίως προς πώληση. Τα κεφάλαια για την επένδυση ανέρχονται σε 120 εκατ.ευρώ.

 

Είχε προηγηθεί επίσης πριν από δύο χρόνια το άνοιγμα της πολυτελούς μονάδας Pomegranate Wellness Spa Hotel στη νέα Ποτίδαια, πρώην Portes Hotel, το οποίο πέρασε το 2011 σε ρωσικά χέρια και ανακαινίστηκε ριζικά. Η επένδυση εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.

 

Σε φάση ολοκλήρωσης, τέλος, βρίσκεται η επέκταση του πεντάστερου συγκροτήματος Eagles Palace στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, της οικογένειας Τορνιβούκα, με την κατασκευή 40 βιλών πάνω από το υφιστάμενο ξενοδοχείο. Η νέα επένδυση, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει τον Μάιο του 2017, θα δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας και θα κοστίσει 11 εκατ. ευρώ.

 

Σημειώνεται επίσης ότι στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής, η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία "Ultrastroy Eood" αναδείχτηκε πλειοδότρια από το ΤΑΙΠΕΔ στον σχετικό διαγωνισμό.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:57 - 12 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.