ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον «αέρα» παραμένουν οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb Κύριο

09:08 - 06 Φεβ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον «αέρα» παραμένουν οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb
Αρρύθμιστη παραμένει επί της ουσίας η αγορά των καταλυμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2016 ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι με βάση τη ρύθμιση για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, που ισχύει από την αρχή του χρόνου οι ιδιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους ή δωμάτια μέσω των διάφορων ψηφιακών πλατφορμών π.χ. της Airbnb, θα πρέπει να εγγράφονται στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» το οποίο και θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του νόμου και τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του καθυστερεί. Μάλιστα θα πρέπει να συζητηθεί και με τους θεσμούς γεγονός που εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για καθυστερήσεις. Η δε ανάπτυξη της πλατφόρμας του νέου Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων θα πρέπει να γίνει μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ κι ενώ ήδη ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μπει για τα καλά.

 

Η χρονοτριβή αυτή στερεί από το κράτος κρίσιμα έσοδα, καθώς ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το 2017 πατάει και στα δεδομένα από τη φορολόγηση των κατοικιών που έχουν τουριστική χρήση. Με δεδομένες τις αυξημένες προσδοκίες της σεζόν μάλιστα πολλοί ιδιοκτήτες κρατούν τα σπίτια εκτός της αγοράς ενοικίων αναμένοντας τους τουρίστες, κάνοντας μεγαλύτερη έτσι την ανάγκη για ρύθμιση της εν λόγω αγοράς. Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη Grant Thornton για το ΞΕΕ, από τις 8-10-2015 αποδεικνύεται ότι οι απώλειες για το κράτος, σε έναν μόλις χρόνο, φόρων φτάνουν το ύψος των 350 εκατ. ευρώ.

 

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων, μόνο στην Αθήνα, τουλάχιστον 8.000 ακίνητα λειτουργούν πλέον παράνομα στην Αθήνα μέσω της λεγόμενης «sharing economy / οικονομίας διαμοιρασμού». Μια απλή μόνο αναζήτηση στην πλατφόρμα της Airbnb στην Αθήνα για διαμονή τον Φερβρουάριο δίνει 300 εναλλακτικές προτάσεις.

 

Το πλαίσιο

 

Πάντως το κλειδί στην όλη ιστορία είναι το κατά πόσο οι πλατφόρμες όπως η Airbnb θα υποχρεωθούν παραδίδουν αρχείο ιδιοκτητών και ενοικιαστών στην κάθε πόλη. Προς στιγμή όταν θα είναι πλήρες το νέο πλαίσιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει σε κάθε ανάρτησή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.) να προσθέτουν τον αριθμό μητρώου τους.

 

Δηλαδή, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

 

Ο νόμος επίσης επιτρέπει τη μίσθωση μέχρι 90 μέρες για πληθυσμούς άνω των 10.000 και 60 μέρες για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων. Αν το εισόδημα από τα ακίνητα του παρόντος νόμου δεν ξεπερνά τις 12.000 δεν υπάρχει περιορισμός ημερών.

 

Επίσης τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων απαλλάσσονται τόσο από ΦΠΑ όσο και από το τέλος διανυκτέρευσης. Τα ακίνητα που θα εκμισθώνονται μέσω τέτοιων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι από 9 τ.μ. και πάνω, επιπλωμένα, ενώ δεν θα πρέπει να παρέχεται κανενός είδους άλλη υπηρεσία στους ενοικιαστές, πλην των καθαρών κλινοσκεπασμάτων.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.