ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΤΚΕ: Να αλλάξει η φορολόγηση των ενοικιαζόμενων δωματίων

08:51 - 16 Μαρ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αλλαγή του τρόπου με τον οποίο φορολογούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ζητεί η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης έχει επιφέρει μείωση των εσόδων και διόγκωση της φοροδιαφυγής.
«Με τον ν. 2238/1994 οι επιχειρηματίες του κλάδου μας δεν υποχρεούνταν στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και όφειλαν να καταβάλουν φόρο βάση τεκμαρτού εισοδήματος, ένα ποσό το οποίο καταβαλλόταν πριν καν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να διατηρήσουν την άδεια λειτουργίας τους.  Το 2010 με τον ν. 3842 καταργήθηκε η τεκμαρτή φορολόγηση των επιχειρήσεων αυτών και υποχρεώθηκαν στην τήρηση βιβλίων. 
 
Το Υπουργείο Οικονομίας, κάλλιστα μπορεί να ανατρέξει και να αντιληφθεί την μείωση των εσόδων που επέφερε αυτός ο νόμος, η οποία ήμαστε σίγουροι ότι υπερβαίνει το 70-80%. Όπως σας έχουμε δηλώσει και προφορικά, θεωρούμε το πλαίσιο αυτό καταστροφή για τον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων και ταυτόχρονα σωσίβιο της «αδήλωτης οικονομίας» στον χώρο του τουρισμού» αναφέρει η Συνομοσπονδία.
 
«Η φορολόγηση των συγκεκριμένων ακινήτων συμφέρει σημαντικά σε σχέση με την επιχειρηματική φορολόγηση και λαμβανομένων υπόψη των νέων και αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μελών μας είναι εποχιακά λειτουργούσες μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έως 5 δωματίων, είναι αυτονόητο ότι τους παρέχεται ένα κίνητρο πρώτης γραμμής να κλείσουν την δραστηριότητα, να καταθέσουν το ΑΦΜ τους και να αρχίσουν να μισθώνουν αστικά τα ακίνητά τους για 3 μήνες και «μαύρα» για όλες τις επόμενες περιόδους, αποδυναμώνοντας τον τουρισμό συνολικά και περνώντας στην άτυπη οικονομία, με αποτέλεσμα την μεσοπρόθεσμη απώλεια σημαντικών κεφαλαίων τόσο για το κράτος όσο και για το σε κρίση ασφαλιστικό σύστημα της χώρας» συμπληρώνει και τονίζει:
 
«Ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις, οδηγώντας και αυτές στο περιθώριο, στο κλείσιμο ή –όπως είναι φυσικό- στην αντίστοιχη παρανομία. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε τα κάτωθι:
 
1. Την άμεση απόσυρση του ν. 4446/2016
 
2. Την υποχρέωση αυτών των «τουριστικών κατοικιών» να ενταχθούν στην κατηγορία των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων με έκδοση άδειας λειτουργίας και εφόσον το Υπουργείο Οικονομίας επιθυμεί πραγματικά την αύξηση των εσόδων του, προτείνουμε την επαναφορά της τεκμαρτής φορολόγησης των καταλυμάτων δυναμικότητας έως 7 δωματίων.
 
3. Δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού και επιβολή μεγάλων προστίμων στις επιχειρήσεις που θα συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα.»
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 16 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.