ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μύλος» με τις μισθώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού–Απειλές προς το υπ.Οικονομικών

09:25 - 07 Ιουν 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Μύλος» με τις μισθώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού–Απειλές προς το υπ.Οικονομικών
Αλλαγή του άρθρου 84 του ν. 4472/2017 με το οποίο διαμορφώνεται το φορολογικό πλαίσιο για τις μισθώσεις «στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού» ζητεί η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Μάλιστα με ψήφισμα, που προήλθε μετά από συνεδρίαση της ΣΕΤΚΕ υπό διευρυμένη σύνθεση στις 26 Μαΐου 2017, ως Συμβούλιο Διοικήσεων με την συμμετοχή των προέδρων των ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, δηλώνεται ότι θα εξεταστεί σοβαρά η κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών ενοικιαζομένων δωματίων και η ένταξή τους στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και, όπως αναφέρεται, στην πολύ πιο ...συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού».

 

Σε κενό ο χώρος

 

Πάντως ήδη ο χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού βρίσκεται σε κενό με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά εκατομμύρια εσόδων εν όψει μιας «καυτής» χρονιάς για τον τουρισμό. Παρά τη νομοθέτηση ακόμη εκκρεμεί η δημιουργία του σχετικού μητρώου όσων ενοικιάζουν καταλύματα, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις πλατφόρμες (Airbnb) για το πώς θα δοθούν σχετικά στοιχεία για όσους ενοικιάζουν σπίτια. Ωστόσο ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων είναι αργός….με αποτέλεσμα σήμερα να δίνεται η ευκαιρία φοροδιαφυγής σε όσους το επιθυμούν. Πάντως υπάρχει και η νόμιμη οδός με δηλώσεις στο taxisnet των μισθώσεων ως αστικές.

 

Στο φόντο αυτό η ΣΕΚΤΕ σημειώνει χαρακτηριστικά:

 

«Επί ένα και πλέον χρόνο προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων. Αντί η Κυβέρνηση να αποσύρει το ημι-ελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο το χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται.

Κατόπιν αυτών, το σώμα ομόφωνα διαπιστώνει ότι ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον υπό διωγμό και ο ελληνικός τουρισμός παύει να λειτουργεί με κανόνες, μένοντας απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε μη επαγγελματία ιδιώτη».

Η ΣΕΤΚΕ διαμαρτύρεται για «τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου, την εξόντωση των αφανισμό των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής, τη διακριτική μεταχείριση που τα μέλη μας υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το άρθρο 84 του ν.4472/2017, την υπερφορολόγηση και την υπέρμετρη επιβάρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, που επιτείνεται με την εισαγωγή του φόρου διαμονής, αλλά και τη σοβαρή, όπως τη χαρακτηρίζει, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη την προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών».

Η συνομοσπονδία ζητεί:

  • Την άμεση απόσυρση του άρθρου 84 ν. 4472/2017 και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης
  • Την εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Την έναρξη στην εφορία για όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη
  • Την απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης καθώς και
  • Τους όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται από όλους.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 07 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.