ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βαρίδι» η υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη του τουρισμού

09:01 - 07 Ιουλ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Βαρίδι» η υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη του τουρισμού
Το θέμα της υπερφορολόγησης του τουρισμού έθεσε το προεδρείο του ΣΕΤΕ κατά τη συνάντησή του χθες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπ. Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, συμμετείχαν, επίσης, από το προεδρείο του ΣΕΤΕ οι κ.κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Γιώργος Βερνίκος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Λύσανδρος Τσιλίδης και Παναγιώτης Τοκούζης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος η μείωση των φόρων, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διασύνδεση με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελούν τους βασικούς άξονες των πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και να συμβάλουν στη σταθερή του ανάπτυξη.

Ο ΣΕΤΕ ζήτησε την προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του είπε, ότι έθεσαν στον πρωθυπουργό και τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τουρισμό: «Το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής που είναι φόροι που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας, που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ». Πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού, είναι και ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα, και σε έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις».

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ η επιβολή του τέλους για όλους τους μήνες θα ναρκοθετήσει τις προσπάθειες επιμήκυνσης της σεζόν, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Έτσι αντιπροτείνει να ισχύσει, μόνο, στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί λιγότερο η ζήτηση.

Επίσης, ο κ. Ρέτσος ανέφερε, ότι ενημέρωσαν καταρχήν τον πρωθυπουργό για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς «που εξελίσσεται θετικά» και είναι ανοδική, κάτι που «φαίνεται μέχρι στιγμής τόσο σε αυξήσεις όσο και σε έσοδα».

«Φέτος θα πάει καλά η χρονιά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό, αλλά και η κυβέρνηση τη θετική συγκυρία που υπάρχει στον τομέα, ώστε αυτά που γίνονται σήμερα να αποτελέσουν τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε η θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια να μην είναι πυροτέχνημα». «Ο τομέας να αποτελέσει τον τομέα εκείνο, που στο μέλλον μπορεί να βασιστεί η χώρα και για να βγει από την κρίση, αλλά και για να συνεχίσει η ανάπτυξη» τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο 3μηνο φέτος μειώθηκαν κατά 9,2%, ο αριθμός των τουριστών κατά 4,2%, η δαπάνη ανά ταξίδι κατά 5,2%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 1,9% και η μέση διάρκεια παραμονής κατά 3,4%. Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών με κρουαζιέρα μειώθηκαν κατά 48,1%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 36% και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων κατά 38,7%.

Τέλος, τα στελέχη του τουρισμού ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό και για την πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για το πώς επιχειρεί αυτή τη στιγμή να διασυνδέσει περισσότερο τον τουρισμό με αγροδιατροφή και πολιτισμό. Ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι θα παραμείνουν σε επαφή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.