ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Airbnb φρενάρει το πρόγραμμα... στέγασης προσφύγων ESTIA σε τουριστικές περιοχές

09:21 - 28 Ιουλ 2017 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Airbnb φρενάρει το πρόγραμμα... στέγασης προσφύγων ESTIA σε τουριστικές περιοχές
Σημαντικά προσκόμματα στην υλοποίηση του προγράμματος ESΤΙΑ σε περιοχές με αναπτυγμένη τουριστική κίνηση βάζει η οικονομία διαμοιρασμού, δηλαδή οι ενοικιάσεις κατοικιών μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλη δυσκολία ανεύρεσης σπιτιών σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ESTIA όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά ακόμη και η Αθήνα καθώς δεν υπάρχουν… σπίτια ελεύθερα ή διαθέσιμα από τους ιδιοκτήτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει το «πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ESTIA), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους για την ενοικίαση καταλυμάτων στις αστικές περιοχές, καθώς και χρηματική βοήθεια πληρώνει αδρά.

Πιο συγκεκριμένα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα σειρά έργων στήριξης έκτακτης ανάγκης αξίας 209 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε το εμβληματικό «πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ESTIA), που διαφοροποιείται από προηγούμενα έργα ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία παρείχαν κυρίως στήριξη για τη στέγαση των προσφύγων σε καταυλισμούς και για την απευθείας προμήθεια με τα αναγκαία είδη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ESTIA (Emergency Support to Integration & Accommodation) έχει έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 151 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:

-Ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30 000 άτομα

-Στο πλαίσιο έργου αξίας 93,5 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος ESTIA, θα ενοικιαστούν καταλύματα σε μεγάλη κλίμακα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω της παροχής 22 000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές. Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει τους 30 000 έως το τέλος του 2017.

-Περίπου 2.000 ενοικιαζόμενες θέσεις στέγασης θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιαστούν σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό και αξιόπιστο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους. Διάφοροι δήμοι της Ελλάδας συμμετέχουν επισήμως σε αυτό το έργο. Χρηματική βοήθεια που θα δώσει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Ένεση ρευστότητας στις τοπικές κοινωνίες

Στο πλαίσιο ενός δεύτερου έργου αξίας 57,6 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα ESTIA, θα δημιουργηθεί ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς θα τους χορηγούνται προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια. Οι χορηγήσεις θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη τη χώρα και συνδέονται με το ελληνικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, ενώ εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας των προσφύγων. Χρησιμοποιώντας αυτή την κάρτα, οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η εν λόγω ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών.

Το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη συμπλήρωση υφιστάμενων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η άτυπη εκπαίδευση.

Ο τοίχος της οικονομίας διαμοιρασμού

Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα ειδικά σε περιοχές με σημαντικά προβλήματα ανεργίας δίνει ανάσες. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας στο Reporter.gr, η δήμαρχος Λειβαδιάς Γιώτα Πούλου σημείωσε ότι 26 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί λόγω του προγράμματος στην πόλη της ενώ αναμένεται να «πέσουν» ποσά που υπερβαίνουν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί, τρέχει το πρόγραμμα σε πάνω από 70 σπίτια με σημαντική συνδρομή και της τοπικής κοινωνίας. Αντίστοιχα στο Ηράκλειο Κρήτης η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή καθώς ο στόχος για ανεύρεση σπιτιών έχει υπερκαλυφθεί. Πάνω από 50 σπίτια έχουν διατεθεί για στέγαση δικαιούχων. Αντίθετα στα Χανιά, το Ρέθυμνο όπου ο τουρισμός είναι αναπτυγμένος και ειδικά οι πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού η υλοποίηση του προγράμματος συναντά δυσκολίες. Στα Χανιά, παρά τη συνδρομή του Δήμου και του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, μόλις 7 σπίτια από τα 25 που είναι ο στόχος έχουν βρεθεί, ενώ στο Ρέθυμνο παρά κι εκεί τη σημαντική συμβολή του Δημάρχου κ. Μαρινάκη το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Όμως ακόμη και στην Αθήνα που το πρόγραμμα τρέχει εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν δυσκολίες για την ανεύρεση σπιτιών σε περιοχές όπου το Airbnb κυριαρχεί, όπως το Παγκράτι, το Κουκάκι, η Κυψέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική λογική του προγράμματος έχει να κάνει με τη μεγάλη διασπορά των προσφύγων – δικαιούχων ώστε να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Γιαυτό αναζητούνται περιοχές σε όλη τη χώρα ακόμη και σε δήμους με οικονομικό σφρίγος ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

«Στόχος των νέων αυτών έργων είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς σε κανονικά καταλύματα και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια ασφαλέστερη, φυσιολογική ζωή. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και με τις εθνικές αρχές, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουμε τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια οικονομικά προσφορότερη λύση» τόνισε χτες ο αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και αυτό ακριβώς αντανακλά η σημερινή απόφαση. Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή και μαζί έχουμε επιτύχει πολλά. Τα έργα που εγκαινιάζονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξής μας προς τη χώρα, αλλά και προς όλους όσοι χρειάζονται την προστασία μας. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.»

Οι συμβάσεις του προγράμματος ESTIA ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Η σημερινή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 192 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω συμβάσεων από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ το 2016, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της συνολικής στήριξης έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα, σε 401 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ (έως το 2020), μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.