ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fraport: Τι απαντά για Ryanair και ανάπτυξη των Χανίων Κύριο

10:07 - 20 Απρ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Fraport: Τι απαντά για Ryanair και ανάπτυξη των Χανίων
Σημαντική αύξηση της κίνησης που μπορεί να φτάσει και το 18% προβλέπει για το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» η Fraport Greece.

Ωστόσο, η εποχικότητα παραμένει το βασικό βαρίδι στην ανάπτυξη του «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», ενώ δεν διαφαίνεται άμεσα μείωση τελών.

Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντρ Τσινέλ, σε ειδική εκδήλωση στα Χανιά, όπου παρουσιάστηκαν τα πλάνα της εταιρίας σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης αποχώρησης της Ryanair από την πόλη.

«Όλα τα τέλη που έχουν επιβληθεί είναι αυτά που προβλέπονται από την σύμβαση παραχώρησης, η οποία αποτελεί νόμο του κράτους» τόνισε ο επικεφαλής του διαχειριστή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχασε ευκαιρία να κάνει και μια γενική αναφορά στο ενδεχόμενη ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική τους χειμερινούς μήνες αν και όπως είπε αυτό δεν είναι κάτι που η εταιρία έχει εξετάσει.

Παραπληροφορεί η Ryanair

Ο κ. Τσινέλ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις που δέχεται η Fraport για την αποχώρηση της ιρλανδικής εταιρίας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες στην εταιρία του, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι νέοι μεταφορείς έρχονται και αναπτύσσουν συνδέσεις με τα Χανιά.  

«Είναι άδικο να επικεντρωνόμαστε σε μία εταιρεία, απλώς επειδή κάνει πολύ θόρυβο και να μην βλέπουμε όλες αυτές τις εταιρείες που είτε έρχονται για πρώτη φορά είτε αναπτύσσουν το δίκτυό τους».

«Τα συμφέροντά μας είναι κοινά» ανέφερε ο κ. Τσινέλ. Επιπλέον τόνισε ότι η Ryanair παραπληροφορεί όταν μιλά για επιπλέον χρεώσεις. «Η πολιτική που ακολουθούμε για την παραμονή των αεροσκαφών στην πίστα είναι οι 4 πρώτες ώρες δωρεάν για όλα τα αεροσκάφη. Άλλωστε τα αεροπλάνα βγάζουν λεφτά όταν πετούν. Καμία εταιρεία δεν συμφέρει να έχει αεροπλάνα στο έδαφος. Τώρα το εάν η εταιρεία δεν έχει τι να κάνει τα αεροπλάνα της τον χειμώνα είναι άλλο θέμα» ανέφερε.

Κλειδί η άρση της εποχικότητας

Ωστόσο, τόνισε ότι η έντονη εποχικότητα του Αεροδρομίου οφείλεται στην εποχικότητα του προορισμού ρίχνοντας το μπαλάκι στους τοπικούς φορείς και την πολιτεία ώστε να αναδείξουν τον προορισμό και να διευρύνουν τη σεζόν.

«Φτιάξτε μας την αγορά και θα σας φτιάξουμε το Αεροδρόμιο» απάντησε ο κ. Τσινέλ σε ερώτημα του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή για τα σχέδια της εταιρείας για τον χειμερινό τουρισμό.

«Φανταστείτε τη Μύκονο» προσέθεσε. «Έστω ότι αύριο μια εταιρεία βάζει 10 πτήσεις για Μύκονο τον χειμώνα. Ποιος θα πάει; Κανείς» είπε, φέρνοντας ως αντίθετο θετικό παράδειγμα τη Σαντορίνη, η οποία αν και έχει ένα κακό αεροδρόμιο, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως προορισμός παντός καιρού.

Βέβαια, χωρίς πτήσεις άρση εποχικότητας δεν γίνεται και η προσέλκυση πτήσεων γίνεται με συνεργασία όλων, με παροχή κινήτρων στη χρήση αεροδρομίου, με συνεννόηση για στήριξη του εγχειρήματος διεύρυνσης της σεζόν με επιμερισμό του κόστους.

«Εμείς απλώς διαχειριζόμαστε μια εγκατάσταση. Κανείς δεν θα έρθει στα Χανιά για το Αεροδρόμιο. Φτιάξτε την Αγορά και οι εταιρείες θα έρθουν» τόνισε από την πλευρά του ο Ηλίας Μαραγκάκης, επιχειρησιακός διευθυντής της Fraport.

Μάλιστα, ο κ. Μαραγκάκης απάντησε στις βολές που δέχεται η Fraport για το ότι δεν κρατά το αεροδρόμιο και το χειμώνα ανοικτό όλο το 24ωρο. 

«Δεν κλείνει το αεροδρόμιο, κλείνει μόνο το κτήριο κι αυτό για τρεις ώρες από 1 έως 4 τα ξημερώματα, επειδή δεν υπάρχουν πτήσεις. Φυσικά και υπάρχει προσωπικό και μπορεί να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2018, όμως στόχος μας είναι να υπάρχουν πτήσεις ώστε να μην κλείνει ποτέ» τόνισε.

«Το αεροδρόμιο δεν κλείνει. Ναι, οι ώρες λειτουργίας μειώθηκαν, αλλά έστω και μία πτήση να έρθει, το αεροδρόμιο ανοίγει» ανάφερε και ο κ. Τσινέλ.

Στις αλλαγές στην πίστα για την καλύτερη διαχείριση των αεροσκαφών με το λεγόμενο pushback που εξασφαλίζει 10 θέσεις αεροσκαφών αντί για 5, αναφέρθηκε ο τεχνικός διευθυντής, Αντώνης Πανταζής, ο οποίος παρουσίασε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον αεροσταθμό και την πίστα. «Ακούω ότι δεν κάνουμε εργασίες. Κάνουμε σημαντικές εργασίες χωρίς να φαίνονται. Κλείνουμε τις αίθουσες σε συνεννόηση με τον αερολιμενάρχη και δουλεύουμε βράδυ. Θα ήταν πρόβλημα για εμάς, να γίνεται αντιληπτό από τους επιβάτες ότι κάνουμε εργασίες» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.