ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Αναζητείται μόνιμη άνοιξη μακριά από την «Αραβική Άνοιξη»

08:40 - 31 Μαϊ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Αναζητείται μόνιμη άνοιξη μακριά από την «Αραβική Άνοιξη»
Με τον τουρισμό να αποτελεί το βασικό ανάχωμα όλα αυτά τα χρόνια στη φτωχοποίηση η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ έρχεται σε μια στιγμή που ο κλάδος αναζητεί μια νέα στρατηγική με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία και τη διάχυση ωφελειών και σε άλλους τομείς. Τούτων δοθέντων η παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσία του τόπου στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι αυτονότητη.

Άλλωστε  σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του SETE Intelligence, με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017» για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Στις περιφέρειες της Κρήτης, του Ν. Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα στη δημιουργία άνω του 47,4% του ΑΕΠ των εν λόγω προορισμών. Οι τρεις αυτές περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των περιοχών στις οποίες παρουσιάζει ανάπτυξη.

Έτσι σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΤΕ στο 10,3% του ΑΕΠ ανήλθε η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017. Σύμφωνα με τον SETE Intelligence, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 10,3% ή σε περίπου 18,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά +9,3% σε σύγκριση με το 2016. Συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται μεταξύ 40,3 δισ. ευρώ και 48,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμάνθηκε μεταξύ 22,6% του ΑΕΠ και 27,3% του ΑΕΠ, καθιστώντας τον τουρισμό βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως ο κλάδος αναμένεται να ακούσει με ενδιαφέρον το τι θα πουν ο Aλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στην 26η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πέρα από τη συζήτηση για φόρους το μεγάλο ζητούμενο είναι το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον και κυρίως ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε μια παρατεταμένη άνοιξη μακριά από τα πρόσκαιρα … απόνερα της Αραβικής Άνοιξης και των ακροβασιών του Ερντογάν στην Τουρκία

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:52 - 31 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.