ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΠΓΔΜ εκδράμει στη Β. Ελλάδα παρά τις… δημοσκοπήσεις

10:08 - 06 Ιουλ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ΠΓΔΜ εκδράμει στη Β. Ελλάδα παρά τις… δημοσκοπήσεις
Πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την ΠΓΔΜ είναι η Ελλάδα και δη η Κεντρική Μακεδονία. Ουσιαστικά οι πολίτες της γειτονικής χώρας αποτελούν «αιμοδότη», καθώς πέρα από τον τουρισμό υπάρχει στήριξη και στην αγορά ακινήτων ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά φαίνεται δημοκοπικά τουλάχιστον η επίλυση του θέματος στη Μακεδονία να έχει πολλές αντιστάσεις.

Μάλιστα κύριος προορισμός για τον εξερχόμενος τουρισμός από ΠΓΔΜ είναι η Ελλάδα κι ακλουθούν οι  Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία. Επίσης η Ελλάδα είναι στην 1η θέση των Top-5 προορισμών  στην Μεσόγειο (Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Κροατία, Μαρόκο Πηγή: UNWTO 2016).

Συνολικά ο εισερχόμενος στην Ελλάδα τουρισμός από τα Σκόπια σύμφωνα με την  ΤτΕ το  2017 είναι:  

Αφίξεις: 1.571 χιλ. (6% - 4 η θέση)

Διαν/σεις: 4.320 χιλ. (2% - 14η θέση)

Εισπράξεις: € 180 εκατ. (1% - 19 η θέση)

Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΔΚ): € 114

Ημερήσια Δαπάνη: € 42 Μέση Διάρκεια Παραμονής: 2,7

Οι οικονομικές εξελίξεις της ΠΓΔΜ να είναι θετικές, δημιουργώντας ελπίδες ανάπτυξης του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ είναι κλειδωμένη. Έτσι σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ  (SETE Intelligence) το 2017 οι ξένοι επισκέπτες που ήρθαν οδικώς στην Ελλάδα έφθασαν τα 8,3 εκατ. ταξιδιώτες και ξεπερνούσαν το 30% των συνολικών αφίξεων ξένων τουριστών που ήρθαν στη χώρα (εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.