ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Ρέτσου για την φορoλογία στον τουρισμό Κύριο

11:10 - 13 Αυγ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Καμπανάκι» Ρέτσου για την φορoλογία στον τουρισμό
Ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί η υπερφορολόγηση στον κλάδο, κι αυτό σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη παρεμβάσεων  σε επίπεδο υποδομών και φορολογίας ώστε ο ελληνικός τουρισμός να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις, σε περίπτωση συρρίκνωσης η στασιμότητας της οικονομικής πορείας του κλάδου. Άλλωστε πολλοί παράγοντες έχουν κάνει τη σημαία να προετοιμαστεί η χώρα για την περίπτωση καθοδικού κύκλου, καθώς δεν μπορεί επ΄ άπειρον και για συνεχόμενα χρόνια (ήδη είμαστε στον 5ο χρόνο ανόδου) να καλπάζουν οια αφίξεις.

«Σε μια εποχή παγκόσμιας ρευστότητας, η επιβολή δασμών & η επιστροφή του προστατευτισμού κλυδωνίζει πολλές οικονομίες. Η Ελλάδα σε αυτό το περιβάλλον θα συνεχίσει να εφαρμόζει εξοντωτικές πολιτικές υπερφορολόγησης στο πιο εξαγώγιμο προϊόν της, όπως είναι ο τουρισμός;» αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Ρέτσος.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank σε προηγούμενο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής ανάλυσης σημειώνει ότι η επιβολή υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (13% από 6%) από το 2015 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (μειωμένος κατά 30% είναι ο ΦΠΑ μόνο σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο) έχει περιορίσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, αν και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεωθεί να απορροφήσουν οι ίδιες ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου ΦΠΑ για να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές τους με τις αντίστοιχες του εξωτερικού.

Όπως τονίζει η Alpha Bank μια ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επέτρεπε και την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb), θα μείωνε τις τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και θα αντιμετώπιζε την εποχικότητα, ώστε να μη λειτουργούν τα ξενοδοχεία κυρίως την περίοδο υψηλής τουριστικής κινήσεως.

Κι άλλα φορολογικά εμπόδια

Πέρα από το ΦΠΑ και το τέλος διανυκτέρευσης ο κλάδος του τουρισμού έχει μιας σειρά από επιβαρύνσεις. Ο λόγος για την ακτοπλοΐα, όπου παρά τη στρατηγική σημασία του κλάδου για τη γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας. Επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 24%.  «Το να επιβάλλεται 24% φορολογία στις εταιρείες μας είναι πάρα πολύ βαρύ, και λαμβάνοντας υπόψη τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που έρχονται, αυτό το θέμα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση» αναφέρει συχνά σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας ο και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ κ. Μιχάλης Σακέλλης

Επιπλέον η υπερφορολόγηση των αλκοολούχων στην Ελλάδα (αυξήσεις του ΕΦΚ κατά +125% τα χρόνια της κρίσης), μέρος της τουριστικής οικονομίας έχει δημιουργήσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ανταγωνιστικές αγορές. Π.χ. με τη Βουλγαρία η αναλογία φόρου είναι στο 1 προς 5. Μάλιστα στην Ελλάδα περίπου το 65% της λιανικής τιμής μιας φιάλης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε φόρους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΕΦΚ στα αλκοολούχα στην ΕΕ-28 με βάση το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα (την 6η θέση σε απόλυτες τιμές) και συγκαταλέγεται στην 1η θέση σε σχέση με γειτονικές (πλην της Τουρκίας) και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα σε σχέση με το ύψος του ΕΦΚ στα αλκοολούχα.

Συνοπτικά, ο ΕΦΚ αλκοολούχων στην Ελλάδα είναι:

▪ 40% υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ

▪ 100% υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών

▪ 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο της γειτονικής Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, πυροδοτώντας έξαρση του λαθρεμπορίου κυρίως από τις όμορες χώρες.

Στο φόντο αυτό ο κλάδος εδώ και καιρό ζητεί εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα χύμα αποστάγματα που κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα, της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της διευκόλυνσης του έργου όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.