ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία στον τουρισμό για την απεργία της ΠΝΟ

09:42 - 03 Σεπ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αγωνία στον τουρισμό για την απεργία της ΠΝΟ
Με κεντρικό ερώτημα το αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή όχι της σημερινής απεργίας της ΠΝΟ που θα κρατήσει για 24 ώρες τα πλοία δεμένα ο κόσμος του τουρισμού κρατά κυριολεκτικά την ανάσα του.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς με την απεργία αναμένεται να επηρεαστεί η μεταφορά 180 χιλιάδων επιβατών, 50 χιλιάδων οχημάτων ΙΧ και 3 χιλιάδων φορτηγών. Μάλιστα εάν παραταθεί η απεργία αναμένεται να υπάρξει έντονο πρόβλημα ειδικά σε τουρίστες που θα πρέπει να μετακινηθούν με αεροπορικές εταιρίες αλλά και εμπορεύματα καθώς η σεζόν είναι σε πλήρη ανάπτυξη ακόμη.

Σήμερα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει τόσο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ όσο και το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ για να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα ενώ και το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις εκτιμώντας ότι μπορεί να βρεθεί διέξοδος και να μη συνεχιστεί η απεργιακή κινητοποίηση. Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι έστω και την ύστατη ώρα μπορεί να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση που μπορεί να φέρει τις δύο πλευρές σε χαρακώματα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης πρότεινε σε συνάντηση με την ΠΝΟ αύξηση στους μισθούς 1% φέτος και άλλο 1% από τον Ιούνιο του 2019 τονίζοντας ότι όλα τα χρόνια της κρίσης οι μισθοί τον κλάδο δε μειώθηκαν. Η ΠΝΟ απέρριψε την πρόταση και επιμένει στα αιτήματά της για 5% αυξήσεις. Επίσης έχει θέσει μια σειρά από πάγιες θέσεις της όπως αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας,  αντιμετώπιση της ανεργίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες, αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών και  επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.