ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ρεκόρ του τουρισμού της Τουρκίας καμπανάκι για την Ελλάδα

08:32 - 02 Οκτ 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα ρεκόρ του τουρισμού της Τουρκίας καμπανάκι για την Ελλάδα
Ολική επαναφορά καταγράφεται φέτος στον τουρισμό της Τουρκίας που συνεπικουρούμενος από τη συναλλαγματική κατάρρευση τα λίρας, που δίνει ασυναγώνιστες τιμές, βλέπει το οκτάμηνο Ιανουαρίου –Αυγούστου 2018 να τρέχει με ρυθμό αύξησης 22,92%, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η γειτονική χώρα πάει πολύ καλά και σε σύγκριση με την καλύτερη χρονιά που είχε ποτέ, ήταν το 2014. Συγκριτικά με τότε η αύξηση στο οκτάμηνο είναι της τάξης του 5,32%.

Έτσι με βάση την τρέχουσα εικόνα που δίνει η επίσημη στατιστική υπηρεσία της γείτονος, η Τουρκία αναμένεται να κλείσει το 2018 με περισσότερους από 38,5 εκατ. τουρίστες, έναντι 36,8 εκατ. το 2014 που ήταν η καλύτερη ιστορικά χρονιά της. Αναλυτικότερα το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 επισκέφθηκαν την Τουρκία 27.023.134 τουρίστες. Από την Ρωσία είχαμε 4.186.512 τουρίστες, από την Γερμανία 2.976.266 και από την Βρετανία 1.576.339.

unnamed1

Είναι προφανές ότι η ανάκαμψη της Τουρκίας εφόσον συνεχιστεί μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα που θα επηρεάσει την ελληνική αγορά, που εν πολλοίς βασίστηκε τα τελευταία χρόνια στο ότι οι ανταγωνιστικές αγορές της αν. Μεσογείου έκλεισαν λόγω γεωπολιτικών αναταραχών. Πρόσφατες άλλωστε ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσου (Βήμα) «Ο βασικός μας ανταγωνιστής θα μας επηρεάσει σε δύο επίπεδα: Αφενός, τα πακέτα που υπογράφει τώρα η Τουρκία για το 2019 με βασικούς tour operators είναι περίπου 30% φθηνότερα λόγω της υποτίμησης του νομίσματος. Αφετέρου, οι Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει σημαντική αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα με τη σειρά μας να χάνουμε μερίδιο στον εισερχόμενο τουρισμό από μια αγορά περίπου 890.000 τουριστών ετησίως».

Πέρα από αυτά θα πρέπει να δει κανείς με εμφατικό τρόπο την ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος εδώ. Πλέον με την πτώση των τιμών στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η εσωτερική υποτίμηση και η μείωση του κόστους εργασίας που καταγράφηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια μπορεί να έδωσε ανάσα στις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά πλέον δεν αρκεί, αφού άλλοι πλέον είναι φθηνότεροι. Γι αυτό η επένδυση σε υποδομές και ποιότητα, αλλά και η μείωση φόρων φαντάζει μονόδρομος.

unnamed8

Για τη δυναμική δε της Τουρκίας, το τελευταίο report (Q2) από τη European Travel Commission είναι αποκαλυπτικό.  Κατατάσσει την Τουρκία στο πρώτο εξάμηνο του 2018, στην κορυφή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά την ποσοστιαία άνοδο σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις, με +33%. Οψόμεθα λοιπόν για το τι μέλει γενέσθαι σε τουριστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο μια και ο τουρισμός είναι άμεσα εξαρτώμενος από τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 02 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.