ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι φέρνει στην ξενοδοχειακή αγορά η συγχώνευση Eurobank–Grivalia;

10:58 - 26 Νοε 2018 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τι φέρνει στην ξενοδοχειακή αγορά η συγχώνευση Eurobank–Grivalia;
Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην ξενοδοχειακή αγορά με τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia.

Πλέον δημιουργείται ένας κολοσσός με πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών ακινήτων που είναι παραχωρημένα σε μεγάλους operators ή ετοιμάζονται να ανοίξουν πύλες το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η Grivalia έχει ορισμένα εμβληματικά ακίνητα ξενοδοχείων (Amanzoe, «Meli Palace, Αστέρια Γλυφάδας, Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη) αλλά και παρουσία στην Καραϊβική, ενώ η Eurobank διαθέτει μισθωμένα ξενοδοχεία όπως το King George κτλ.

Παράλληλα με τη δημιουργία της εταιρίας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, απότοκο της συγχώνευσης, αναμένεται να υπάρξει μια δυναμική (εκποιήσεις, νέα εταιρικά σχήματα κτλ) διαχείριση των κόκκινων δανείων ή των NPEs, που έχει σήμερα η Eurobank στο κλάδο των ξενοδοχείων. Έτσι προς πώληση αναμένεται να βγουν αρκετά ακίνητα κάτι βέβαια που ούτως ή άλλως έκανε η Eurobank εσχάτως με πολύ δυναμικό τρόπο, ειδικά σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς.

Πάντως συνολικά πλέον το κοινό σχήμα θα βρεθεί να ελέγχει πολλά ξενοδοχεία και συμμετοχές που η Grivalia Hospitality, ο τουριστικός βραχίονας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, διαθέτει. Σημειώνεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Grivalia Hospitality ανέρχεται σε 180 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το 50% ανήκει στην M&G Investments, ένα επιπλέον 25% ανήκει στον ασφαλιστικό όμιλο της Eurolife, ενώ η Grivalia Properties διαθέτει το υπόλοιπο 25%.

Συνολικά η Grivalia διαθέτει 110 ακίνητα στην Ελλάδα, 3 στη Ρουμανία και 2 στη Σερβία.

Εταιρεία διαχείρισης ακινήτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση κατόπιν της ενοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Grivalia και των ιδιοχρησιμοποιούμενων  ακινήτων, των επενδύσεων σε ακίνητα και των ανακτηθέντων ακινήτων («REOs») της Eurobank, ο Νέος Όμιλος θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου € 2,2 δισ., pro-forma στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Νέος Όμιλος θα συνάψει δεκαετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών (SLA) για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με τη νέα εταιρεία («Grivalia Management Company») η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia. Ο κ. Χρυσικός θα είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της Grivalia Management Company με ποσοστό συμμετοχής 70%.

Το SLA θα προταθεί για έγκριση στις ΓΣ της Eurobank και της Grivalia, ως συναλλαγή συνδεδεμένων μερών, μαζί με τους όρους της Συγχώνευσης, και θα τεθεί σε ισχύ με την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης.

Για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, οι αμοιβές της Grivalia Management Company θα κυμαίνονται στα επίπεδα της αγοράς επί τη βάσει κριτηρίων κόστους και απόδοσης. Με βάση τα τρέχοντα ακίνητα του Νέου Ομίλου, το καθαρό πρόσθετο κόστος που αναμένεται να βαρύνει τον ενοποιημένο Νέο Όμιλο θα είναι περίπου € 3,5 εκ. (προ ΦΠΑ) ετησίως. Oι αμοιβές που θα καταβάλλει ο Νέος Όμιλος στην Grivalia Management Company θα υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο € 12 εκ. (προ ΦΠΑ) ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Eurobank – Grivalia συνολικά ο Νέος Όμιλος θα είναι σε θέση:

α. να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες όπου έχει στρατηγική παρουσία, αξιοποιώντας τις μελλοντικές προοπτικές πιστωτικής επέκτασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,

β.  να διερευνήσει ευκαιρίες συγκέντρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – η Eurobank έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την ανακοινωθείσα συμφωνία εξαγοράς της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα καταστήσει την Eurobank Bulgaria την 3η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας,

γ. να επιδείξει εξαιρετικές αποδόσεις στην εξειδικευμένη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και να επιταχύνει την απελευθέρωση λανθάνουσας αξίας, και

δ.  να επιδιώξει επαύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και να προχωρήσει στην περαιτέρω απλούστευση και ψηφιοποίηση των λειτουργιών της τράπεζας.

Οι δηλώσεις

«Με τη συγχώνευση, πέραν της προφανούς ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής της βάσης, η Eurobank θα μπορέσει να αξιοποιήσει την κορυφαία τεχνογνωσία της Grivalia στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας, και ιδίως των ανακτηθέντων περιουσιακών στοιχείων (REOs), τομέας νευραλγικός για την επιτυχή διαχείριση των προβληματικών δανείων» τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ενώ ο κ. Γιώργος Χρυσικός, Διευθύνων Σύμβουλος της Grivalia, προσέθεσε:

«Η προτεινόμενη συναλλαγή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Grivalia και τους μετόχους της. Οι μέτοχοι της Grivalia θα αποκτήσουν σημαντική μετοχική θέση στον Νέο Όμιλο, ο οποίος θα καταστεί ηγέτης στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βάσει κερδοφορίας, δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και ποιότητας χαρτοφυλακίου, με ισχυρά έσοδα προ προβλέψεων και δυνατότητες δημιουργίας κεφαλαίου.

Ο Νέος Όμιλος θα επωφεληθεί από μια μοναδική ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των αποτιμήσεων στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, η συναλλαγή θα ενισχύσει την επιχειρηματική θέση της Grivalia, προσδίδοντας άμεση πρόσβαση σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αποφεύγοντας τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες που προέκυψαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς. Επιπλέον, οι μέτοχοι της Grivalia θα επωφεληθούν από σημαντική βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών τους.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τις προοπτικές που δημιουργούνται για τον Νέο Όμιλο και τους μετόχους μας. Ταυτόχρονα, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε υπεραξία για τους μετόχους μας».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.