ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χανιά: Αγώνας δρόμου για την επούλωση πληγών πριν τη σεζόν

10:57 - 06 Μαρ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Χανιά: Αγώνας δρόμου για την επούλωση πληγών πριν τη σεζόν
Με συνεχή παρουσία υπουργικών κλιμακίων κι ενεργοποίηση των τοπικών αρχών στα Χανιά καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να διαμορφωθεί μια κατάσταση, που θα επιτρέψει το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν με μια σχετική κανονικότητα.

Κύρια μέτωπα όπου εστιάζεται η προσπάθεια είναι το οδικό δίκτυο, απ΄  όπου γίνεται πρόσβαση σε περιοχές «τοπόσημα» όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο Μπάλος, η Παλαιόχωρα, η Σούγια και το Λαφονήσι ( όπου κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών εισρέουν), η θωράκιση περιοχών από κατολισθήσεις αλλά και ο καθαρισμός των παραλιών από φερτές ύλες.

Ο όλος αγώνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου απαιτούνται νέες μελέτες κύρια γεωλογικές που παίρνουν χρόνο. Εδικά μάλιστα όταν το οδικό δίκτυο στο Νομό είναι ηλικίας 20 χρόνων κι άνω και αναπτύσσεται περιοχές που πλέον έχουν νέα γεωλογική συμπεριφορά.

Κι όλα τούτα την ώρα που τα Χανιά έχουν έναρξη τουριστικής σεζόν τα μέσα Μαρτίου – αρχές Απριλίου.  Η απορία είναι εύλογη και εστιάζεται στο πώς θα διασφαλιστεί η διέλευση βαρέων οχημάτων όπως τα τουριστικά λεωφορεία από δρόμους (π.χ. για τη Σαμαριά) που έχουν καταστραφεί ή έχουν κατολισθήσεις ή διαθέτουν πλέον τις στρατιωτικές γέφυρες (στο παράλιο μέτωπο του Πλατανιά).

Σημειώνεται ότι το κόστος αποκατάστασης δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί. Πρόχειρες προβλέψεις κάνουν λόγο για ποσά πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ ή ακόμη και 200 εκ. Παράλληλα ενσκήπτουν ζητήματα χάραξης των ρεμάτων ή κοίτης ποταμιών που πλέον έχουν διευρυνθεί παρασύροντας περιουσίες. Εκεί θα πρέπει, όπως αναφέρεται να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, ειδικά σε παραποτάμιες ζώνες,  στο πλαίσιο πλέον μια εκκίνησης εξ υπαρχής και να υπάρξουν οι ανάλογες καταγραφές στο Κτηματολόγιο.

Στο μεταξύ παράγοντες του τουρισμού εν όψει και των μεγάλων εκθέσεων ITB στο Βερολίνο και ΜΙΤΤ στη Μόσχα προσπαθούν να ξεδιπλώσουν ένα σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα δυσφήμισης. Μάλιστα μιλώντας στο Reporter.gr παράγοντες του τουρισμού των Χανίων σημείωναν ότι θα πρέπει να χαραχθεί ένα πλάνο για να αποτραπεί τυχόν δυσφήμιση της περιοχής, αλλά και να γίνει κατανοητό ότι η υπεραναφορά στις καταστροφές βλάπτει.

Στο μεταξύ περιοδεία στα Χανιά έκανε ο Υπουργός   Αγροτικής   Ανάπτυξης   και   Τροφίμων,   Σταύρος  Αραχωβίτης, ενώ και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται εκ νέου να μεταβεί στην Κρήτη. Και οι δυο υπουργοί εξετάζουν  διαθέσιμα   εργαλεία   για   την αποζημίωση   και   στήριξη   του   εισοδήματος   και   της   παραγωγής  αλλά και των υποδομών  στην   Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που επλήγη σφοδρότατα από την πρόσφατη θεομηνία.

Η κυβέρνηση όπως αναφέρεται βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία  με τους δημάρχους της περιοχής Γ. Μαλαμνδράκη, Τ. Βάμβουκα, τον Περιφερειάρχη Στ. Ανραουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη  και με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού, Γιώργο Σταθάκη,   Βάλια   Βαγιωνάκη   και   Αντώνη   Μπαλωμενάκη , αλλά και στελέχη της Ν.Δ. υποψήφιους στην περιοχή όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ο Μανούσος Βολουδάκης  για να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και την αποκατάσταση   των   υποδομών.

80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και 15.550 κεραυνοί

Πάντως όπως ανέφερε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo από την ανάλυση της μετεωρολογικής κατάστασης που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη στο τριήμερο 24-26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μια έντονη  ιδιαιτερότητα του φαινομένου.

Είναι ενδεικτικό ότι στους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου για περίπου 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση καταγράφηκε και στους δύο σταθμούς στο εξάωρο μεταξύ 06:30-12:30 του πρωινού της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου.

Εστιάζοντας σε ορισμένα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, το ΕΑΑ-meteo εκτιμά ότι μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, χωρίς να υπολογισθούν οι ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο πολύ μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων.

Εξάλλου στη διάρκεια του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε συνολικά περισσότερους από 15.500 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το ρόλο της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές. Η πρώτη ήταν στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών, όπου βρίσκονται και οι δύο σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά). Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο, στην είσοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.