ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μάτι της ΑΑΔΕ οι μισθώσεις Airbnb

12:04 - 04 Απρ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο μάτι της ΑΑΔΕ οι μισθώσεις Airbnb
Σχέδιο για εντατικούς ελέγχους σε μισθώσεις Airbnb έχει εκπονήσει η ΑΑΔΕ, όπως καταγράφεται και στο επιχειρησιακό της σχέδιο, καθώς το φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού έχει πάρει μεγάλη έκταση αποφέροντας μάλιστα σημαντικά κέρδη σε «οιωνεί» επιχειρήσεις, πέρα από το γνωστό συμπλήρωμα εισοδήματος που προσφέρει σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Οι τελευταίες πάντως είναι σε δεύτερο πλάνο καθώς στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εντοπίσει «επιχειρηματικές» δράσεις πίσω από την νέα μορφή αυτή ψηφιακής οικονομίας.

Φέτος, δε, με τους ειδικούς κωδικούς που έχουν προστεθεί στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση με το ειδικό Μητρώο του Taxis.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του AirDNA (), το καλοκαίρι του 2018, 100.526  κατοικίες προσφέρονται μέσα από την πλατφόρμα, 12.830 ιδιωτικά δωμάτια και 278 κοινόχρηστα. Ήδη, βέβαια, από πέρυσι η Αρχή είχε αποπειραθεί να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όμως, όσα έχουν δηλωθεί στο ειδικό μητρώο είναι κατά πολύ λιγότερα.

Είναι ενδεικτικό ότι ένα μέσο σπίτι 50. Τ.μ. στο Κουκάκι παρέχεται προς ενοικίαση από 40 ευρώ στη χαμηλή περίοδο. Είναι μάλιστα παρά τον ανταγωνισμό «ευπώλητο» κάτι που δημιουργεί αξία που μπορεί  σε μια σεζόν να δώσει τουλάχιστον 4.800 ευρώ μικτά (για 120 διανυκτερεύσεις). Γίνεται εύκολα αντιληπτό το τι μπορεί να συμβεί στη Μύκονο όπου στην πλατφόρμα για 20 τετραγωνικά οι τιμές για το καλοκαίρι έχουν εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη (ακόμη και 200 ευρώ το βράδυ).

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 04 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.