ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοχαρόπουλος: Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων έργων €25 εκατ. για τις ιαματικές πηγές

10:03 - 20 Μαϊ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θεοχαρόπουλος: Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων έργων €25 εκατ. για τις ιαματικές πηγές
«Εργαζόμαστε συστηματικά για να αυξήσουμε τα μερίδια, να αυξήσουμε τα έσοδα και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα νούμερα, είναι θέμα και ποιότητας. Και να ανταποκριθούμε και στις προσδοκίες για την ποιότητα. Συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο είμαστε μπροστά στην τουριστική σεζόν, είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, συνεπώς είμαστε πάνω από τα θέματα για να τα επιλύουμε την ώρα που συμβαίνουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια χρονιά αντάξια των προσδοκιών.»

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη.

Επίσης πρόσθεσε ότι «Τα πράγματα είναι σε θετική κατεύθυνση, οι προσδοκίες υπάρχουν, υπάρχουν βέβαια υπάρχουν φέτος και ισχυρά ανταγωνιστικές συνθήκες αλλά έχουμε μάθει στη χώρα μας σε αυτό το πλαίσιο, εννοώ από τις γύρω χώρες, την Τουρκία και από άλλες χώρες. Αυτή την χρονιά ανακάμπτουν αυτές οι χώρες, συνεπώς εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, έχουμε όλο το επιχειρησιακό πλάνο, όλο το σχέδιο και μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και την επίπτωση στον τουρισμό ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε: «Τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν ήταν τα δύο πάγια αιτήματα του τουριστικού κλάδου. Άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, στη διαμονή από 1η του 2020 από 13 στο 11%, αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Και βεβαίως όλα τα άλλα θετικά μέτρα, βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη συνεπώς βελτιώνουν και την τουριστική ανάπτυξη. Ήταν μέτρα τα οποία ήρθαν στο κατάλληλο χρονικό σημείο για τον τουρισμό. Έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, να ωθήσουν προς τα μπροστά και ήδη η αγορά και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά, και είναι ένα γεγονός το οποίο θα συνδράμει στις θετικές εξελίξεις τις οποίες θα έχουμε.»

Νέα προκήρυξη και νομοθετική ρύθμιση για τον ιαματικό τουρισμό

«Φέρνω νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία θα δίνεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αναγνώρισης ιαματικών φυσικών πόρων σε όσους τους διοικούν, τους διαχειρίζονται, τους εκμεταλλεύονται. Βασικό αίτημα που διευκολύνει την ανάπτυξη του» είπε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε: «Αυτή την στιγμή, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν, τους ευρωπαϊκούς. Για αυτό, στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές δικαιοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Συγκεκριμένα, θα προκηρύξουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα πάνω από 25 εκατ. ευρώ, ακριβώς για τις ιαματικές πηγές. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση και μία προκήρυξη που θα υπάρχει με τους Δήμους με συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά οι Δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ευρωπαϊκών πόρων τα οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να διοχετευτούν στην αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και όπου μπορεί  να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού.»

Επενδύσεις στον τουρισμό και τις υποδομές 

«Είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών, οι ράμπες, ένα πρόγραμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις παραλίες σε όλη τη χώρα» τόνισε ο κ, Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι: «Είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανόνες, με στόχευση στην αειφόρο ανάπτυξη, όχι μια ανάπτυξη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον. Στόχος μας να προχωρήσουν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πάντοτε με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μαρίνες και οι τουριστικοί λιμένες. Μαρίνα Μεσολογγίου που έχουμε προχωρήσει στην σύμβαση παραχώρησης. Τουριστικός λιμένας Μυτιλήνης, όπου εγκρίθηκε ήδη ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας και προχωράμε, Μαρίνα στην Βουλιαγμένη η οποία προχώρησε, η μαρίνα Αλίμου. Θα μπορούσα να σας πω πολλά άλλα παραδείγματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία χωροθέτησης τώρα όπως για παράδειγμα η μαρίνα Ελούντας.

Το συνολικό πλαίσιο είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να μπαίνουν κάτω από την σκέπη μιας συνολικής στρατηγικής με ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανόνες, με την αειφόρο ανάπτυξη έτσι ώστε και οι τουρίστες να διευκολύνονται στην χώρα μας και οι επενδύσεις να διευκολύνονται προς όφελος όμως των πολλών και όχι των λίγων. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με ταυτόχρονη αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό όλο το πλαίσιο πρέπει βεβαίως να το κοιτάμε ταυτόχρονα με την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία αλλά και τον σεβασμό βασικών στοιχείων της φύσης.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.