ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επένδυση 33 εκατ. ευρώ στον τουρισμό ευεξίας στην Καβάλα

11:10 - 23 Μαϊ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επένδυση 33 εκατ. ευρώ στον τουρισμό ευεξίας στην Καβάλα
Μια μεγάλη επένδυση ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να βάλει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και ειδικά στον κλάδο του τουρισμού ευεξίας την Ανατολική Μακεδονία. Ο λόγος για το 5άστερο Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort που η οικογένεια Κυριάκου Χαρακίδη σχεδιάζει να υλοποιήσει στις Ελευθερές Καβάλας.

Η νέα προς κατασκευή μονάδα παρουσιάσθηκε στην Καβάλα από την εταιρία «KNC Κυριάκου και Νικόλαου Χαρακίδη», που κάνει έτσι το πρώτο της βήμα στον τουρισμό. «Η επένδυση θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς εξ αυτού θα εξαρτάται η αειφορία της, δηλαδή η σωστή αξιοποίηση του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής και των πολύ σημαντικών ιαματικών πηγών» αναφέρεται από τα στελέχη της εταιρίας που παρουσίασαν στα ΜΜΕ την επένδυση.

Στην πρώτη φάση είναι μέσα στους στόχους της επένδυσης το 40% εκ των 155 δωματίων να διαθέτουν ατομικές πισίνες, ενώ θα υπάρχουν στον χώρο 12 τουλάχιστον βίλες των 100 και πλεον τετραγωνικών μέτρων, ενώ σχεδόν τα 50 δωμάτια θα είναι σε επίπεδο σουίτας.

Οι υπάρχουσες 6 ιαματικές πηγές, θα χωριστούν σε δύο ομάδες, με την συνολική διοχέτευση του ιαματικού νερού να ανέρχεται στα 275 κυβικά μέτρα ανά ώρα και με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 37 έως 42 βαθμούς κελσίου, ενώ στα δωμάτια θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας του νερού για το μπάνιο, ενώ θα τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα για αξιοποίηση του νερού ως πόσιμου. Το νερό, μάλιστα, των πηγών ενδείκνυται για παθήσεις δερματικές, νευρολογικές και γυναικολογικές. 

Αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία στρατηγική επένδυση διότι αλλάζει άρδην τα δεδομένα του τουριστικού χάρτη της Β. Ελλάδας τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά.  Επίσης, καλύπτει όλους τους στόχους των τουριστικών κατευθύνσεων της χώρας, όπως του τουρισμού 365 μέρες το χρόνο, της ευεξίας και γενικά του εναλλακτικού τουρισμού. Άλλωστε λόγω του πλούτου των μνημείων (Αμφίπολη, Φίλιπποι, Καβάλα, Σέρρες κτλ.) η περιοχή με τη δημιουργία μιας μονάδας υψηλής στάθμης μπορεί να καταστεί πρότυπο χωρικής ανάπτυξης πολύπλευρων εναλλακτικών τουριστικων δραστηριοτήτων.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, εντός του 2019 και με στόχο η πρώτη φάση της επένδυσης να έχει ολοκληρωθεί, μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή εντός του 2021.

Τουρισμός 365 μέρες το χρόνο

Με στρατηγικό στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο για την Καβάλα, την Δράμα και την ευρύτερη περιοχή ενώνουμε τις διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τα αξιοθέατα με σημείο αναφοράς το Elefthere Spa Resort, μία βιώσιμη τουριστική επένδυση, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KNC Α.Ε. Νικόλαος Χαρακίδης κατά την διάρκεια παρουσίασης της επένδυσης.

«Η KNC Α.Ε. με το Elefthere Thermal Spa Resort δεν δημιουργεί ένα ξενοδοχείο με Spa, αλλά ένα Spa με ξενοδοχείο», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Χαρακίδης και συμπληρώνει «Δημιουργούμε ένα πολυτελές, all-inclusive θέρετρο που εστιάζει στον τουρισμό ευεξίας που θα αποτελεί πρότυπο τουριστικό συγκρότημα στην Ευρώπη, με την μοναδική ποιότητα των θερμών ιαματικών νερών σε συνδυασμό με την παραλία.»

Η μεγάλη επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 35 στρεμμάτων την οποία έχει μισθώσει η εταιρεία ύστερα από διαγωνισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το σχήμα

Σημειώνεται ότι η KNC A.E. για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, σύναψε συμφωνία με την εταιρεία Inova Hospitality, μοιραζόμενη το όραμα της για τη δημιουργία ενός resort θερμαλισμού και ευεξίας.

Η Inova Hospitality, με εμπειρία άνω των 20 ετών στο μάνατζμεντ πεντάστερων ξενοδοχείων, αναλαμβάνει το κομμάτι των πωλήσεων του Resort, με το λειτουργικό μέρος να μένει στην KNC Α.Ε.

Ήδη, ενδιαφέρον συμμετοχής στην επένδυση υπάρχει από μεγάλη ινδική εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και από άλλους επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού. Ωστόσο, η KNC έχει συνάψει συνεργασία με αθηναϊκό γραφείο για την ανεύρεση επενδυτών και έπειτα για την εκτέλεση της συναλλαγής που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Η περιοχή

Οι ρίζες των λουτρών των Ελευθερών χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα. Αρχικά το οθωμανικό λουτρό είχε επεκταθεί στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα από τον έμπορο καπνού Ζάχο Ζάχου με βάση σχέδια του αδελφού του, του γνωστού αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Σήμερα, η διευθέτηση των υφιστάμενων κτιρίων, συνολικά τριάντα ένα, εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, κυρίως λόγω του μεγέθους και της δομής τους.

Λόγω της σημασίας τους, το Κεντρικό Συμβούλιο Νέων Μνημείων έχει ανακηρύξει τα θερμικά λουτρά των Ελευθερών ως Ιστορικό Χώρο.

Ο χώρος της επένδυσης βρίσκεται μεταξύ Καβάλας και Θεσσαλονίκης σε απόσταση περίπου 125χλμ ή 80 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και περίπου 70χλμ ή 50 λεπτά με το αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας. Μάλιστα βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μαρμαρά, περίπου 800μ από τη θάλασσα η οποία θα χορηγηθεί για αποκλειστική χρήση για το έργο.

Οι πηγές

Ο όγκος της ροής του θερμικού νερού από τις 6 πηγές είναι περίπου 275 m3 / h. Η κύρια πηγή βρίσκεται σε μαρμάρινους ασβεστόλιθους και πολύ κοντά σε τεκτονική επαφή με γρανίτες.

Το θερμικό νερό χαρακτηρίζεται από τύπο Να-Ca-HCO3-CΙ με θερμοκρασίες 37-42°C.

Η κύρια πηγή αναγνωρίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 ως θερμική πηγή. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με το νόμο 3634/2014 και προσδιορίζει τη χημική ανάλυση του νερού, τη ροή του θερμικού νερού και τις ενδείξεις για θεραπεία, δηλαδή μυοσκελετικό σύστημα, νευρολογικές παθήσεις, ασθένειες των περιφερικών νεύρων, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Πάνω από μια από τις πηγές υπάρχει ένα βυζαντινό πέτρινο λουτρό, το οποίο θα παραμείνει ως μνημείο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.