ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator: Ο πρώτος startup επιταχυντής για τον τουρισμό είναι εδώ Κύριο

07:30 - 09 Αυγ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator: Ο πρώτος startup επιταχυντής για τον τουρισμό είναι εδώ
Στο πλαίσιο της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα ήταν τουλάχιστον παράλειψη να μην υπάρξει ανταπόκριση και από τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

Του Αλέξανδρου Βασιλικού 

Προέδρου Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Ιουλίου.

Έχοντας λοιπόν στραμμένο το βλέμμα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τους νέους που καινοτομούν, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) -πιστό στη δέσμευσή του να προάγει το ελληνικό τουριστικό προϊόν- προχώρησε στη δημιουργία του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, του πρώτου ελληνικού επιταχυντή αποκλειστικά για τον τουρισμό, προκειμένου να ενώσει κάτω από την ίδια «στέγη» τις startups που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά με τους ηγέτες και επενδυτές του χώρου, με στόχο να δημιουργηθεί υπεραξία και για τις δύο πλευρές και, κατ’ επέκταση και για τη χώρα.

Η «κάψουλα» της καινοτομίας στον τουρισμό εγκαινιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Ενδεικτικά, οι στόχοι του CapsuleT για την περίοδο 2019-2021 είναι συνοπτικά: α) η πρακτική εκπαίδευση, επιτάχυνση και οικονομική υποστήριξη 65 startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, β) η εκπαίδευση και καθοδήγηση σε πάνω από 300 νέους και νέες που θα συμμετέχουν στα προγράμματά του και γ) η επιδίωξη να συμβάλει στη δημιουργία 300 και πλέον νέων θέσεων εργασίας στη χώρα. Απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα στον τουριστικό τομέα, μέσα από την προσφορά ευκαιριών δημιουργίας και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων με παγκόσμια προοπτική και αντίκτυπο.

Λεπτομερέστερα, δύο είναι οι βασικές δράσεις του πρώτου επιταχυντή στην Ελλάδα για τον τουρισμό:

1) Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης, το βασικό «όχημα» των προσπαθειών της πρωτοβουλίας, πραγματοποιείται 2 φορές ετησίως με διάρκεια 3 μηνών και απευθύνεται σε startups που δραστηριοποιούνται ήδη στο χώρο του τουρισμού και θέλουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξής τους (scale up).

Η επιτάχυνση των νέων εταιρειών γίνεται πραγματικότητα χάρη σε ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δράσεις σε συνεργασία με την ίδια την τουριστική αγορά και τα ξενοδοχεία, καθώς και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κλάδο της χώρας. Πέρα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια (workshops) και τις συναντήσεις καθοδήγησης (mentoring), το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με τοπικές εκδηλώσεις, ευκαιρίες παρουσίασης, συναντήσεις (meetups), επισκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και δραστηριότητες δικτύωσης. Επιπλέον, οι εξωστρεφείς δραστηριότητες, μέσα από ευκαιρίες εκπαίδευσης και δικτύωσης, οι συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο-κλειδί του προγράμματος, προκειμένου να συνδεθούν οι ελληνικές ομάδες με τον υπόλοιπο κόσμο.

2) Η Πλατφόρμα Ιδεών είναι ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε νέους και νέες, φοιτητές και μεταπτυχιακούς, που θα κληθούν να καταθέσουν νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες θα δίνουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της τουριστικής αγοράς.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του CapsuleT έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Ιουλίου του 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αλλά και το απαραίτητο υλικό που χρειάζεται να προετοιμάσουν και να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους, στη σχετική σελίδα που υπάρχει στο website του επιταχυντή στον εξής σύνδεσμο: www.capsuletaccelerator.gr/accelerator/. Στην ίδια σελίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και την αίτησή τους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο παρθενικός κύκλος του Προγράμματος Επιτάχυνσης του CapsuleΤ θα λάβει χώρα από τον προσεχή Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο, στις εγκαταστάσεις του επιταχυντή στην Καλλιθέα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του επιταχυντή στο capsuletaccelerator.gr και να αναζητήσετε τα social media του, ώστε να ενημερώνεστε πρώτοι σχετικά με οτιδήποτε νεότερο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.