ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι λένε στελέχη του τουρισμού για την Thomas Cook

11:49 - 23 Σεπ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δύο κρίσιμα ερωτήματα για την πτώση της Thomas Cook απασχολούν τους τουριστικούς παράγοντες της χώρας.

Παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους μίλησε το Reporter.gr σημειώνουν ότι αρχικά υπήρχε ενημέρωση ότι τα τμήματα των άλλων χωρών λειτουργούσαν κανονικά και ότι θα πρέπει να δέχονται χωρίς πρόβλημα τους επισκέπτες που στέλνουν τα εν λόγω παραρτήματα. Ωστόσο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όπως φαίνεται το «τσουνάμι» συμπαρασύρει όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Μένει να φανεί τι θα πράξουν τα κράτη υπήκοοι των οποίων είναι εγκλωβισμένοι σε προορισμούς αλλά και τι θα κάνουν οι τοπικοί ανά χώρα εταίροι του κολοσσού. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Thomas Cook που έχει την ευθύνη για Γερμανία, Γαλλία και Σκανδιναβία και λειτουργεί υπό άλλη διοίκηση κι έχει και κατά τόπους συμμετοχές από άλλα σχήματα καταβάλλει προσπάθεια διάσωσης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με προμηθευτές (ξενοδοχεία κτλ), τράπεζες κτλ ώστε να μη βάλει λουκέτο.

Επίσης υπάρχει μείζον θέμα με κρουαζιέρες που είναι σε εξέλιξη ανά τον κόσμο. Επιβάτες είτε βρίσκονταν σε λιμάνια, αναμένοντας την υλοποίηση προγραμμάτων περιηγήσεων, είτε ήταν εν πλω. Όλοι αυτοί θα πρέπει να επαναπατριστούν σε μια μεγάλη επιχείρηση που εν πολλοίς χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές καλύψεις των τουριστικών πακέτων αλλά και την βρετανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ασάφεια επικρατεί για το τι θα γίνει με το Fund όπου η Thomas Cook είχε μειοψηφική συμμετοχή και είχε ξεκινήσει επενδύσεις στην Κω. Στο σχήμα αυτό συμμετέχει ως εταίρος και η Τράπεζα Πειραιώς ενώ το μεγαλύτερο πακέτο είναι σε άλλους επενδυτές. Σημειώνεται ότι το σχήμα αυτό εξαγόρασε το Casa Cook Kos από τον επιχειρηματία Καραθωμά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού ότι θα στηρίξουν όσους τουρίστες βρίσκονται στη χώρα μέσα από τραπεζικά πακέτα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τουρίστες που μένουν «ξεκρέμαστοι», θεωρητικά, για την επιστροφή τους και για την πληρωμή μιας μέρας μόνο διαμονής θα καλυφθούν από ένα ειδικό ταμείο που υπάρχει διεθνώς και όπου συμβάλλουν όλοι οι tour operators. Βέβαια πολλοί χάνουν τις διακοπές τους εκτός αν πληρώσουν εκ νέου. Κάτι βέβαια που δημιουργεί ένα κακό κλίμα στους προορισμούς. Αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο επαρκούς διαχείρισης από όλους τους φορείς.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 23 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.