ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις ΕΣΕΕ για ενίσχυση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού

10:40 - 14 Οκτ 2019 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την βέλτιστη αξιοποίηση της δυναμικής του τουριστικού προϊόντος της χώρας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα του εμπορίου έθεσε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς της ΕΣΕΕ ο προβληματισμός ότι το ελληνικό εμπόριο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν καρπώνεται σε σημαντικό βαθμό τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας, με την υλοποίηση των οποίων ο τουρισμός θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου και το εμπόριο με τη σειρά του θα συνδράμει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Καρανίκας τόνισε την ανάγκη για:

  • Ανάπτυξη συνεργειών με το υπουργείο Τουρισμού ειδικότερα στο επίπεδο της άντλησης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων τα οποία είναι σημαντικά για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής.
  • Υποβοήθηση από το υπουργείο Τουρισμού ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της σημαντικής Δράσης Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.
  • Επέκταση του Θεσμού της «Τιμώμενης Χώρας» και ακόμη μεγαλύτερη προβολή της από τον ΕΟΤ.
  • Υποστήριξη από το υπουργείου Τουρισμού της προωθητικής δράσης «Ελλάδα στο σπίτι σας», η οποία δύναται να ενισχύσει την αγορά τοπικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ενημέρωσαν τον κ. Θεοχάρη ότι η ΕΣΕΕ θα διεξάγει, για το διάστημα 2019-2022, πρωτογενή έρευνα ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς το μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης που μεταφέρεται στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε:

«Σε αυτή την μεταβατική και γεμάτη προκλήσεις εποχή για τη χώρα, οι πιο δυναμικοί κλάδοι πρέπει να ενώνουν δυνάμεις προς όφελος του συνόλου της οικονομίας. Τουρισμός και Εμπόριο έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης μέσα από συνέργειες, γι’ αυτό θέσαμε στον Υπουργό Τουρισμού σειρά προτάσεων που θα βελτιώσουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα και των δύο κλάδων. Στον τουρίστα, Έλληνα και ξένο, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει από κοντά τα τοπικά προϊόντα στις περιοχές που επισκέπτεται και να κάνει τα ψώνια του στις εμπορικές αγορές.

Χρειάζονται ολοκληρωμένες ενέργειες προβολής τις οποίες μπορεί να αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και καινοτόμες δράσεις, όπως τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί. Η έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ΕΣΕΕ τα επόμενα τρία χρόνια για τις τουριστικές ροές στα εμπορικά κέντρα θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.