ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Ανησυχίες για «Σαρακοστή» λόγω προσφυγικού και αθέμιτο τουρκικό ανταγωνισμό

13:26 - 03 Μαρ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Ανησυχίες για «Σαρακοστή» λόγω προσφυγικού και αθέμιτο τουρκικό ανταγωνισμό
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, καθώς το θέμα του κορονοϊού έχει παγώσει την αγορά, ενώ και η αρνητική δημοσιότητα διεθνώς ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα.

Παράγοντες του κλάδου μιλώντας στο Reporter.gr δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς οι κρατήσεις ενόψει Πάσχα έχουν παγώσει, ενώ δε λείπουν και οι αγωνίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, ειδικά από την ανταγωνιστική αγορά της Τουρκίας. Ουσιαστικά ο φόβος για μια παρατεταμένη «Σαρακοστή» κορυφώνεται την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να υπάρχει κίνηση εν όψει των Πασχαλιάτικων διακοπών των καθολικών.

Έτσι, στο πλαίσιο της ταχείας εξάπλωσης του νέου COVID-19 και της μη συντονισμένης σχετικής επικοινωνίας από διάφορες πηγές, τα τουριστικά γραφεία και οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν την υιοθέτηση ανάλογων και βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα μέτρων για την προστασία της υγείας των ταξιδιωτών και του προσωπικού του τουριστικού τομέα, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

Ο τομέας του τουρισμού δεσμευόταν πάντοτε να θέτει την υγεία και την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων του στην πρώτη θέση. Ωστόσο, η απροσδόκητη ακύρωση, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, της ITB 2020, της μεγαλύτερης παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης για τον τουρισμό, ημέρες μόνο πριν από την έναρξή της, είχε σοβαρό αντίκτυπο στους χιλιάδες τουριστικούς επαγγελματίες από 180 χώρες που ετοιμάζονταν να συναντηθούν στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα.  

Ο Pawel Niewiadomski, Πρόεδρος της ECTAA, του Ευρωπαϊκού συνδέσμου τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, να υποστηρίξουμε τα διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα για να συνεργαστούν στενά με όλες τις κοινότητες και τις χώρες που πλήττονται από την παρούσα έκτακτη ανάγκη στον τομέα της υγείας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχουμε κατά νου, ότι οι περιορισμοί των ταξιδιών που υπερβαίνουν το απαιτούμενο μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού μπορεί να προκαλέσουν μη αναγκαίες μειώσεις των διεθνών ταξιδιών.    

Ο «λόγος ύπαρξης» των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών είναι να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας μακριά από το οικείο περιβάλλον. Ο COVID-19 έχει ήδη, και θα εξακολουθήσει να έχει, καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό γενικά και για τον κλάδο των ταξιδιών ειδικότερα».

O Pawel Niewiadomski πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κράτησης των καλοκαιρινών διακοπών τους, αλλά πολλοί από αυτούς μπορεί να αποφασίσουν να περιμένουν για περισσότερη σαφήνεια πριν κάνουν την επιλογή τους, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους παράγοντες του τουρισμού. Οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται στις επαγγελματικές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις για συμβουλές και αξιόπιστη πληροφόρηση. Ως τουριστικά γραφεία και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, ο στόχος μας είναι και ήταν ανέκαθεν η φροντίδα των πελατών μας· γνωρίζουμε δε, ότι μπορούμε να έχουμε ενεργό ρόλο στο να διασφαλίσουμε ότι οι ταξιδιωτικές προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες και χρόνια θα γίνουν πραγματικότητα, παρά τις προσωρινά δυσμενείς για τα ταξίδια συνθήκες σε ορισμένα μέρη του κόσμου».  

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια κλίμακα του θέματος, την απρόβλεπτη εξάπλωση του ιού COVID-19 και τον όγκο των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, η ECTAA καλεί τις αρχές σε όλα τα επίπεδα να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τον τουριστικό κλάδο για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση των ζημιών στα ταξίδια και στον τουρισμό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν η έξαρση του κορονοϊού που αναγκάζει τους Κινέζους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, κοστίζει στον ευρωπαϊκό τουρισμό γύρω το 1 δισ. ευρώ τον μήνα,.

«Οι Κινέζοι τουρίστες δεν έρχονται στην Ευρώπη από τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία χαμένες. Αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια ενός δισ. ευρώ μηνιαίως», είπε ο Μπρετόν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την οικονομική άνοδο της Κίνας τις τελευταίες δυο δεκαετίες.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η ανάρτηση στο twitter του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του ομίλου IKOS, Ανδρέα Ανδρεάδη. «Θαύμα! Η Τουρκία, δίπλα στο Ιράν, με 3 εκ πρόσφυγες χωρίς κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Ινδονησία δίπλα στην Κίνα το ίδιο. Και οι δύο τουριστικές χώρες. Ανταγωνισμός ναι, όχι όμως τόσο αθέμιτος και μάλιστα σε βάρος της υγείας των πολιτών τους αλλά και της παγκόσμιας υγείας.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 03 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.