ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος: Ο ελληνικός τουρισμός ξέρει από δύσκολες συγκυρίες

12:24 - 09 Μαρ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος: Ο ελληνικός τουρισμός ξέρει από δύσκολες συγκυρίες
«Ο ελληνικός τουρισμός έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δύσκολες συγκυρίες κι έχει αποδείξει πως έχει τη δύναμη και την ποιότητα να αντεπεξέλθει. Ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει πρόταση για δέσμη μέτρων προς τα Υπουργεία Οικονομικών και το Εργασίας και είναι παρών στις εξελίξεις», δηλώνει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος αποτυπώνοντας την αποφασιστικότητα του κλάδου να εργαστεί μεθοδικά για να διαχειριστεί και αυτήν την πρόκληση που έχει ενσκήψει για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία εκτίμηση από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), λόγω της επιδημίας,  η πτώση στις αφίξεις παγκοσμίως θα είναι έως 3% (από άνοδο 4% που ήταν η εκτίμηση για φέτος). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά μετά τη συνεχή άνοδο των τελευταίων ετών που υπάρχει ανάσχεση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Κάτι που προβλέπεται ότι θα φέρει  , απώλειες έως 50 δισ. δολάρια.

Για τη χώρα μας, όπου  το ΑΕΠ βασίζεται έμμεσα κι άμεσα σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό μι πτώση  και των τουριστικών εσόδων της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ (πέρυσι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 18 δισ.) θα έχει σημαντική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας. Σημειώνεται ότι με βάση εκτιμήσεις τόσο του ΙΟΒΕ αλλά και του ΣΕΤΕ ή του ΚΕΠΕ  από 2,2 έως 2,6 όπως εκτιμάται ότι είναι ο πολλαπλασιαστής του κλάδους, κάτι που εκτοξεύει τις πιθανές απώλειες.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι προς το παρόν «είναι πάρα πολύ νωρίς» για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στον τουριστικό τομέα παγκοσμίως. Βέβαια με την παρούσα κατάσταση γίνεται περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ το μήνυμα που με συνέπεια εξέπεμπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος τα προηγούμενα καλά χρόνια και έκανε λόγο για θωράκιση με όρους βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού ώστε να μπορεί να αντέχει στα δύσκολα και σε πιθανές νέες κρίσεις.

Γι' αυτό, ευκαιρίας δοθείσης, καλό είναι την επόμενη μέρα της δύσκολης κατάστασης να μπει μπροστά και πάλι η διαδικασία για θεσμικές παρεμβάσεις, (χωροταξία, διαχείρισης υπετρουρισμού) αλλά και εξορθολογισμού της φορλογίας με στόχο τη διασφάλιση της αειφορίας του τουρισμού και της διασύνδεσης του ισόρροπα με άλλους κλάδους.

Στην Ελλάδα, πάντως, προς στιγμή ο κλάδος επιδεικνύει ψυχραιμία και προσπαθεί να σταθμίσει τα γεγονότα, αισιοδοξώντας ότι με τη βελτίωση του καιρού και την απόδοση των μέτρων για τη διαχείριση του προβλήματος οι όποιες επιπτώσεις θα απομειωθούν.

Παράλληλα, γίνεται και μια σχετική προετοιμασία μιας δέσμης μέτρων από το υπουργείο Τουρισμού και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Αυτές θα κατατεθούν στο Υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής θέσης εν όψει του Εurogroup της 16ης Μαρτίου, οπότε και θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κατά πόσο θα υπάρξει μια συνολική στρατηγική διαχείρισης του θέματος με χαραμάδες δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε μια σειρά μέτρων στα μέλη του συνιστώντας να επιδεικνύουν ευελιξία σε ότι αφορά τις ακυρώσεις. Η πολιτική αυτή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, δίνει σήμα στους εν δυνάμει επισκέπτες ότι μπορούν σήμερα να κάνουν κράτηση για το καλοκαίρι χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την προκαταβολή τους αν ακυρώσουν ακόμα και μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη άφιξη τους.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.