ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σκιά» αλλαγής συνηθειών πάνω από τον τουρισμό

21:49 - 22 Μαρ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Σκιά» αλλαγής συνηθειών πάνω από τον τουρισμό
Αγωνία για το πώς θα επηρεάσει τον τουριστικό κλάδο σε βάθος χρόνου η πανδημία του κορονοϊού έχει καταβάλλει παράγοντες του χώρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτή η κρίση θα έχει απόνερα με αλλαγή συνηθειών που μπορεί να κτυπήσουν τους τζίρους του κλάδου και μετά το πέρας της παρούσας συγκυρίας. Για παράδειγμα μπορεί με όχημα τα «απόνερα» του φόβου πολλοί να «παγώσουν» επισκέψεις σε άλλες χώρες, σε ξενοδοχεία, ή πολλές εταιρίες μπορεί να σταματήσουν ένα ποσοστό επαγγελματικών ταξιδιών. Βέβαια εν μέσω της κρίσης, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι πολλές μετακινήσεις είναι «περιττές» και ότι η δουλειά μπορεί να γίνει επαρκώς και από απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ετήσια αύξηση 4% παρουσίασε ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2019, οι οποίες ανήλθαν σε 1,5 δισ. σε παγκόσμια κλίμακα. Ταυτόχρονα, προβλεπόταν αύξηση 4% για το 2020.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ λόγω του οικονομικού του δυναμικού και του δυναμικού δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, καθώς και λόγω των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών του.

Το 2015 μία στις δέκα επιχειρήσεις στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία της Ευρώπης ανήκαν στον τουριστικό κλάδο. Αυτά τα 2,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις απασχολούσαν κατ’ εκτίμηση 12,7 εκατομμύρια άτομα. Οι επιχειρήσεις σε κλάδους με δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό αντιστοιχούσαν στο 9,2 % των απασχολουμένων σε ολόκληρη τη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία και στο 21,5 % των απασχολουμένων στον τομέα των υπηρεσιών. Το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στον συνολικό κύκλο εργασιών και στην προστιθέμενη αξία σε τιμές κόστους συντελεστών παραγωγής ήταν σχετικά χαμηλότερο, καθώς ο τουριστικός κλάδος αντιπροσώπευε το 3,8 % του κύκλου εργασιών και το 5,7 % της προστιθέμενης αξίας στη μη χρηματοοικονομική επιχειρηματική οικονομία.

Στο φόντο αυτό η ECTAA, το  ευρωπαϊκό όργανο των Συνδέσμων τουριστικών γραφείων, προσπαθεί  να προλάβει τις εξελίξεις και να δώσει ένα στίγμα ότι οι παρούσες συνθήκες είναι έκτακτες.

Σε σημείωμά της διευκρινίζει ότι οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις που εκδίδουν οι κυβερνήσεις και το κλείσιμο των συνόρων συνιστούν «εξαιρετικές περιστάσεις».

Όπως τόνισε ο Pawel Niewiadomski, Πρόεδρος της ECTAA: «Χαιρετίζουμε την πραγματιστική θέση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο καταναλωτής διατηρεί το δικαίωμά του για επιστροφή χρημάτων, αλλά τού συνιστάται να εξετάσει την περίπτωση να λάβει ένα voucher για μελλοντικό ταξίδι, αντί για άμεση επιστροφή χρημάτων που θα επιταχύνει τον οικονομικό αφανισμό του τουριστικού γραφείου. Δεν θα κερδίσει τίποτα ο πελάτης αν τα τουριστικά γραφεία πτωχεύσουν, καθώς τα υφιστάμενα συστήματα εγγυήσεων δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσουν όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών για επιστροφές χρημάτων.»

Μάλιστα η ECTAA καλεί όλους τους εμπλεκόμενους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των ταμείων εγγυοδοσίας ταξιδιών, των τραπεζών που εκδίδουν εγγυήσεις κλπ., να συνεργαστούν πολύ γρήγορα σε εθνικό επίπεδο για να συμπεριλάβουν τα εν λόγω voucher στο σύστημα εγγύησης, προκειμένου να προστατευτούν τα χρήματα των πελατών σε περίπτωση πτώχευσης ενός διοργανωτή.

Επιπλέον, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται από οικονομική στήριξη σε ολόκληρη την αλυσίδα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, όπως προβλέπει το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης. Η δημιουργία ενός προσωρινού ταμείου αποζημίωσης, από το οποίο οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ της τιμής του πακέτου που καταβλήθηκε και του ποσού που επιστράφηκε ή της μείωσης της τιμής του πακέτου, θα μπορούσε να είναι η πλέον αποτελεσματική από πλευράς κόστους λύση για την εξασφάλιση της έγκαιρης αποζημίωσης του καταναλωτή, ενώ είναι σύμφωνη με τις συστάσεις στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια συντονισμένη οικονομική απάντηση στην επιδημία του Covid-19.

Ο Pawel Niewiadomski κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται περαιτέρω. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Όμως τι ωφέλεια θα έχουν οι πελάτες μας, αν χρεωκοπήσουμε;»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.