ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη για την επόμενη μέρα στον τουρισμό

08:20 - 09 Απρ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη για την επόμενη μέρα στον τουρισμό
Tηλεδιάσκεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στη «λοκομοτίβα» της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό αναμένεται να έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με παράγοντες του Τουρισμού. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει δώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αφορά παρεμβάσεις ανά κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα ανακοινωθούν μια σειρά από νέα μέτρα όπως το voucher 18μηνης ισχύος, αντί επιστροφής της προκαταβολής από τις τουριστικές επιχειρήσεις στους πελάτες τους. Όπως ανέφερε σε τηλε – συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων την Τρίτη 7/4 Γιάννης Ρέτσος πρόκειται για ένα μέτρο που ορισμένες χώρες ήδη έχουν θεσπίσει. Μάλιστα ο Επίτροπος της ΕΕ, έχει στείλει σχετική επιστολή προς όλους του υπουργούς Τουρισμού, προκειμένου να το υιοθετήσουν. «Πρόκειται για το λεγόμενο voucher, που θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη και θα προβλέπει αντί επιστροφής προκαταβολής, από τις επιχειρήσεις τουρισμού προς ιδιώτες, πρακτορεία και τουριστικούς οργανισμούς, να ισχύει για 18 μήνες, δηλαδή να μεταφέρεται χρονικά το ταξίδι, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαχειριστούν το πρόβλημα ρευστότητας.

«Εμείς ως ΣΕΤΕ θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε και ένα τρόπο επικοινωνίας προς τον πελάτη, είτε ιδιώτη είτε επιχείρηση, ώστε να υπάρχει και επιπλέον παροχή,» είπε ο Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι τo voucher δεν μπορεί να επιβληθεί, ούτε να καλύψει το 100% των περιπτώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σχολικές εκδρομές όπου η χρήση του πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση.

Πάντως ο τουρισμός εξελίσσεται ως βασικό σημείο αναφοράς για τα σχέδια της επόμενης μέρας. Δηλαδή τι σχέδιο θα εκπονηθεί για την ανάκαμψή του, αλλά και τη διαμόρφωση όρων άρσης της «μονοσήμαντης» εξάρτησης περιοχών από την εν λόγω δραστηριότητα, όπως και τη συνολική θωράκιση του κλάδου της οικονομίας της φιλοξενίας.

Χθες πάντως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα» τόνισε ότι «δε  θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι» συμπλήρωσε. Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης.

Όπως σημείωσε από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. «Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. «Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.