ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός:Το γερό «χτύπημα» του κορονοϊού και το στοίχημα αντιμετώπισής του

20:53 - 12 Απρ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός:Το γερό «χτύπημα» του κορονοϊού και το στοίχημα αντιμετώπισής του
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον τουριστικό τομέα, με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Χάρης Θεοχάρης, να κάνουν λόγο σε συνεντεύξεις τους για ισχυρό πλήγμα. Η οικονομία της χώρας μας βασίζεται παραδοσιακά στον τουρισμό και ο κορονοϊός έχει ήδη κάνει μεγάλη ζημιά σε αυτόν τον κλάδο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα από την κυβέρνηση. Βασικός στόχος να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αντίκτυπος του ιού στους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή στο πικ της φετινής τουριστικής σεζόν.

Αρχικά, σε συνέντευξή του στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 FM, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι «για την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται είναι στον τομέα του τουρισμού». Ο ίδιος είπε κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Στο ισχυρό πλήγμα, που θα προκαλέσει στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία του κορονοϊού το 2020, αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η πτώση ξεπερνά το 35% και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσει και το 50%, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα πλάνο επανεκκίνησης.

Κατά τον κ. Θεοχάρη, τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να λάβει λίγο οξυγόνο ο ελληνικός τουρισμός, που πλήττεται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, για την παρουσίαση μιας νέας πλατφόρμας προβολής της Ελλάδας και κατάρτισης των επαγγελματιών του τουρισμού, με την επωνυμία «Greece From Home», «η αποκατάσταση υγειονομικής ασφάλειας, το άνοιγμα συνόρων νωρίτερα από τον ανταγωνισμό και η στήριξη του εσωτερικού τουρισμού αλλά και της διεθνούς ζήτησης με ενέργειες όπως η πλατφόρμα «Greece From Home», μπορεί να δώσουν ανάσες στην οικονομία της φιλοξενίας αυτό το τόσο παράξενο καλοκαίρι».

Παράλληλα, σε πρόσφατη μελέτη του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) αξιολογεί τους παράγοντες, που επηρεάζουν τη διάρκεια και το βάθος της τουριστικής κάμψης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η ανάκαμψη των εσόδων στον τουρισμό ήταν βραδύτερη από την ανάκαμψη των αφίξεων. Η ανάκαμψη που, κάποια στιγμή, θα έρθει στον παγκόσμιο τουρισμό, δεν αναμένεται να είναι ισοκατανεμημένη, ούτε γεωγραφικά, ούτε μεταξύ των διαφόρων κλάδων.

Επίσης, η διάρκεια της κρίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια βάσει των προηγούμενων κρίσεων, πόσο μάλλον η παρούσα που έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στα θετικά στοιχεία για την ανάκαμψη από την κρίση, περιλαμβάνεται η διατήρηση της επιθυμίας των πολιτών να ταξιδέψουν, όταν οι υγειονομικές κατά κύριο λόγο συνθήκες το επιτρέψουν. Με βάση τη μέχρι στιγμής συγκριτική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η Ελλάδα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συγκριτική της θέση και ενδεχομένως να ανακάμψει κάπως ταχύτερα από άλλες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΙΝΣΕΤΕ τονίζει πως οι απώλειες τουριστικών εσόδων το 2020 θα είναι εκτεταμένες δεδομένης της κατανομής τους ανά τρίμηνο (Q1: 4%, Q2: 26%, Q3: 59%, Q4:11%, βάσει στοιχείων Έρευνας Συνόρων 2019) και δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο έχει ουσιαστικά ήδη χαθεί, ενώ είναι ακόμα αβέβαιο πότε θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της, αλλά και με τι ρυθμούς θα ανακάμψουν οι τελευταίες.

Τέλος, για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το «brand Ελλάδα». Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, ελήφθησαν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και οι πολίτες ανταποκρίνονται σε αυτά. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δείξει εικόνα υπευθυνότητας και σοβαρότητας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, κάτι που μελλοντικά θα το «εισπράξει», εφόσον συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό βάσει σχεδίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:12 - 13 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.