ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ο τουρισμός Κύριο

14:28 - 03 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εν αναμονή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ο τουρισμός
Το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο υπάρχει απόφαση αλλά μένουν πολλά να γίνουν περιμένει ο τουρισμός για να πάρει ανάσα κι ελπίδα. Την εβδομάδα που πέρασε τα εννέα κράτη-μέλη του Νότου της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Κύπρος, με κοινή δήλωση που υιοθέτησαν ζητούν «ισχυρή στήριξη» του τουριστικού κλάδου από το προσωρινό Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ρουμανία ουσιαστικά διαμόρφωσαν ένα μπλοκ ώστε να πιέσουν για δράση καθώς στις χώρες αυτές και ειδικά στις τέσσερις τουριστικές χώρες του Νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) αναμένεται δραστική μείωση του τουριστικού ρεύματος από τις χώρες του Βορρά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις «καίγονται» στο νότο την ώρα που το Ταμείο Ανάκαμψης  δεν προβλέπεται να έχει σάρκα και οστά από άποψη σχεδίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Επιπλέον και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ταμείο δεν θα είναι επιχειρησιακό πριν από τον Ιανουάριο του 2021, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και ενδιάμεσες λύσεις για τον τουρισμό. 
 
Επίσης, οι υπουργοί των 9 παραπάνω χωρών ζήτησαν από τις Βρυξέλλες ενιαίους κανόνες για την κινητικότητα των τουριστών την ώρα που κάποιες χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη διμερείς συζητήσεις για το άνοιγμα το συνόρων μεταξύ τους, κάτι που ανησυχεί τις Βρυξέλλες γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς κρατών-μελών. 
 
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα με Ευρωβουλευτές επισήμανε ότι χρειαζόμαστε γρήγορα δράση, ρεαλισμό και δημιουργικότητα για την ανάκαμψη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας. Όπως είπε, απαιτείται αλληλεγγύη γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την κρίση μόνη της. 
 
Μάλιστα, ο κ. Μπρετόν σχεδιάζει να συναντηθεί στα μέσα Μαΐου με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προετοιμαστεί η έναρξη της σεζόν. 
 
Σημειώνεται ότι επιστολή στον επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής τουρισμού της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, καθώς επίσης και στον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Μαργαρίτη Σχοινά, για άμεση στήριξη του τουρισμού, απέστειλε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), από κοινού με τους ομολόγους του συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft - Γερμανία, Federturismo Confindustria - Ιταλία and Norwegian Tourism Partners - Νορβηγία.
 
Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, συνεισφέρει το 9,7% στο ΑΕΠ και την απασχόληση της Ευρωζώνης και κατατίθενται μια σειρά από προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, χρηματοδοτική στήριξη για την μετάβαση των επιχειρήσεων σε μια πιο «έξυπνη και ψηφιακή» λειτουργία, η θεσμοποίηση των voucher αντί χρηματικών επιστροφών και η ενιαίο προβολή της Ευρώπης παγκόσμιας ως πρώτου προορισμού. Επίσης, με έμφαση ζητείται η υιοθέτηση ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας για όλη την ευρωπαϊκή τουριστική αλυσίδα.
 
Όπως επισημαίνεται, προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη είναι η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της ΕΕ για ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα, το οποίο θα τηρούν όλα τα κράτη μέλη. Η εναλλακτική λύση, δηλαδή, όπου κάθε χώρα αναπτύσσει τα δικά της πρωτόκολλα, όπως έχει ήδη προγραμματιστεί από ορισμένα κράτη μέλη, θα οδηγήσει μόνο σε μια κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αγορά και η αυξημένη αβεβαιότητα και  θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς τουρισμού. Είναι, επομένως, απαραίτητο τα μέτρα να είναι ομοιόμορφα, ρεαλιστικά και βιώσιμα, για να ξεκινήσει εκ νέου η τουριστική βιομηχανία εντός του 2020, με υγειονομικούς ελέγχους - σε ένα πρωτόκολλο της ΕΕ - στη χώρα προέλευσης για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών στα ταξίδια και τη μείωση της αβεβαιότητας για τους ταξιδιώτες, τονίζεται στην επιστολή.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:20 - 03 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.