ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σπουδή της TUI για το άνοιγμα του τουρισμού

07:28 - 05 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η σπουδή της TUI για το άνοιγμα του τουρισμού
Σε διαφορετική γραμμή κινείται η Γερμανική κυβέρνηση και η TUI σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού της Γερμανίας προς το εξωτερικό. Κάτι που άμεσα επηρεάζει την Ελλάδα που με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες επιδιώκει να ανοίξει έστω και μερικώς τον τουρισμό. Η TUI που αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη του Ελληνικού τουρισμού με αφίξεις που κινούνται από τα 2,5 εκ και φτάνουν τα 3 εκ. τουριστών και 49 ξενοδοχεία σε συνεργασία.

Η Ελλάδα για την TUI είναι μετά την Ισπανία ο δεύτερος πιο σημαντικός προορισμός, ενώ φέτος είναι έτοιμος να ανοίξει το νέο "Robinson Club” στην Ιεράπετρα. Η επένδυση υπολογίζεται κατά τις πληροφορίες να αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η TUI εξαγόρασε τη θυγατρική του συνεργαζόμενου ομίλου Καράτζη Α.Ε., "Στέλλα Πολάρις Κρέτα Α.Ε.", κατόχου του οικοπέδου στη θέση Άγιοι Τεσσαράκοντα το 2017. Το συγκρότημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι δυναμικότητας 350 δωματίων με 800 κλίνες.

Τούτων δοθέντων η TUI είναι προφανές ότι θέλει γρήγορα να «ανοίξουν» οι δουλειές και στην Ελλάδα ώστε έστω και με χαμηλή ταχύτητα να αρχίσει η ροή εσόδων.  Όμως η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει άλλη άποψη.

Στον αντίποδα χτες μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επικαλέστηκε την TUI ώστε να τεκμηριώσει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να στηρίξει τον κόσμο του τουρισμού. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης υπάρχουν επαφές με tour operator, ενώ παρέπεμψε στα λόγια του επικεφαλής της TUI που ανέφερε ότι επιδίωξη της είναι να δουλέψει φέτος. Παράλληλα σημείωσε ότι ο εισερχόμενος τουρισμός είναι σημαντικός για την Ελλάδα, μιας και ο εσωτερικός είναι μόνο 2 δισεκ. που φορούν ανακύκλωση χρήματος και δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια. Μάλιστα το Υπ. Τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια νέα καμπάνια προβολής ώστε να στηριχθεί η χώρα.

Η αντίδραση της Μέρκελ

Πάντως ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε πριν λίγες μέρες η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο τουρισμός και η γαστρονομία αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, συμφώνησαν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την τηλεδιάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων την περασμένη εβδομάδα.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ευρώπης «δεν βρίσκονται για την ώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αποφάσεις για ξενοδοχεία και εστιατόρια θα ληφθούν πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Μαΐου. Στο μεταξύ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου. Τα ταξίδια για διακοπές θα πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σέντερ, να γίνουν - εάν γίνουν καν - εντός Γερμανίας. Εάν το καλοκαίρι καταστεί δυνατό να γίνουν διακοπές εντός της χώρας, ο Βαυαρός Πρωθυπουργός πρότεινε την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η Καγκελάριος την δική της εκλογική περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο - Πομερανία. «Βορράς και Νότος. Η Δύση δεν βρίσκεται εδώ», σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Σέντερ, αναφερόμενος εμμέσως στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, με τον οποίο το τελευταίο διάστημα υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Ο ίδιος πάντως, αναφερόμενος στην κυρία Μέρκελ, την χαρακτήρισε «διεθνή φωνή λογικής».

Πάντως οι απόψεις αυτές της Γερμανικής ηγεσίας φαίνεται να δημιουργούν κλίμα αντίδρασης στον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, την TUI, που μάλιστα λόγω της πανδημίας χρηματοδοτήθηκε γενναία από την κρατική τράπεζα Kfw. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν, όπως αναφέρει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, σε επιστολή προς τους συνεργάτες του πριν από λίγες ημέρες, ασκούσε κριτική προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, χωρίς να τους κατονομάζει, επειδή, όπως έγραφε, «έχουν ήδη ξεγράψει τη φετινή χρονιά» ή διαφημίζουν τις «διακοπές στο εσωτερικό αντί να αναπτύσσουν ιδέες σχετικά με το υπό ποιους όρους θα καταστούν και πάλι εφικτές οι διακοπές και τα αεροπορικά ταξίδια». «Η Ευρώπη ήταν για τους Ευρωπαίους τις προηγούμενες δεκαετίες μια οικεία περιοχή, μια πατρίδα στο εξωτερικό. Τώρα υπάρχουν και πάλι σύνορα, μπάρες, ένας λαβύρινθος γεμάτος εμπόδια, επισημαίνεται στο δημοσίευμα» όπου ο κ. Γιούσεν σημειώνει ότι η  Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία έχουν "καλές πιθανότητες" να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό.

Αυτές οι χώρες επεδίωξαν συζητήσεις με την TUI και προετοιμάζονται «πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών», δήλωσε ο κ. Γιούσεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Yougov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων σε δείγμα 2.000 Γερμανών:

  • Σχεδόν το 48% πιστεύει ότι όλα τα σύνορα εντός ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά στους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.
  • Το 20% τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των συνόρων σε μεμονωμένες χώρες και μόνο το 13% επιθυμεί το άνοιγμα όλων των συνόρων εντός ΕΕ για την υποδοχή τουριστών. Το ένα πέμπτο δεν είχε άποψη.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

- Πρόσω ολοταχώς για διμερείς συμφωνίες στον τουρισμό

 

Μητσοτάκης στο CNN: Ο ελληνικός τουρισμός «ανοίγει» 1η Ιουλίου

 

Θεοχάρης: 5+1 προτάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Τελευταία τροποποίηση στις 07:32 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.