ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδί» ο ρόλος της Γερμανίας στην επανεκκίνηση του τουρισμού

12:20 - 16 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Κλειδί» ο ρόλος της Γερμανίας στην επανεκκίνηση του τουρισμού
Συνεχείς είναι οι επαφές και οι συσκέψεις της κυβέρνησης ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να διαμορφωθεί το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Με οδηγό το τι συμβαίνει τις μέρες με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τον καύσωνα ρεκόρ που αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τυχόν επίσπευση του ανοίγματος με δεδομένο ότι ήδη καταγράφεται πίεση από την αγορά, από αεροπορικές εταιρίες, tour opetors, την εστίαση κτλ για επάνοδο στην κανονικότητα. Ορίζοντας βέβαια είναι ο Ιούνιος, οπότε και θα υπάρχουν κάποια επιδημιολογικά δεδομένα, μετά και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από την αρχή του Μάη.

Ήδη, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία πιο νωρίς. Αυτό έχει αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Reporter.gr την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις 10 Ιουνίου θα επιτραπεί η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων. Είναι ήδη γνωστό πως μία εβδομάδα νωρίτερα θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Πάντως κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι αφενός τα προγράμματα στήριξης της εργασίας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων αλλά και η προσέλκυση κύρια Γερμανών τουριστών που είναι και η μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. Όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Κυβέρνηση με πρωτοβουλία της αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη με τις μεγάλες τουριστικές αγορές του Νότου ώστε να αποφασιστεί μια διαδικασία για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Μέσα στις χώρες αυτές θα είναι βέβαια και η Ελλάδα. Σταδιακά ανοίγει μάλιστα και τα σύνορά της με κατάργηση της καραντίνας στους εισερχόμενους στη Γερμανία από σήμερα, εφόσον προέρχονται από περιοχές με χαμηλά επιδημιολογικά φορτία. Επίσης η Lufthansa έχει ήδη ανακοινώσει έναρξη πτήσεων για την Αθήνα και πρόθεση να πετάξει σε θερινούς προορισμούς όπως η Κρήτη.

Ήδη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος εστίασε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει ο τουρισμός. Όπως ανέφερε «η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα. Αν μπορέσουμε και κάνουμε κάποιες τέτοιες συμφωνίες με αρχή τη Γερμανία και κάποιες άλλες μικρότερες χώρες που ήδη είμαστε σε συζήτηση, θεωρώ ότι ένα μέρος έστω και το 1/3 αυτών των εσόδων, έστω και το 1/4 αυτών των εσόδων να μπορέσουμε να ανακτήσουμε. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για να δημιουργήσουμε πλέον τη γέφυρα για το 2021. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να περάσουμε στο 2021 με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.»

Λίγες μέρες νωρίτερα με αφορμή τις αποφάσεις της Κομισιόν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός είχε περιγράψει ένα πλαίσιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι άμεση η ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού είχε τονίσει αναφέροντας ότι «τώρα πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.»

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.