ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Χαμηλά ο πήχης σε μία «υβριδική» χρονιά

09:28 - 22 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Χαμηλά ο πήχης σε μία «υβριδική» χρονιά
Εν αναμονή διευκρινίσεων για το θέμα των εποχικών υπαλλήλων που εργάζονται στον τουρισμό είναι ο κλάδος.

Ενδεικτική η αναφορά χτες βράδυ του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσου στο δελτίο του ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε «πέρυσι, τουρισμός και εστίαση είχε 700.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί λοιπόν το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα πειστούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν. Και παρ’ ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, και σε αυτές τις επιχειρήσεις, επειδή δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία και επειδή το θέμα της επαναπρόσληψης, ουσιαστικά όταν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις από τον Ιούλιο και μετά, θα τεθεί ζήτημα επαναπρόσληψης του συνόλου του αριθμού των περσινών εργαζομένων, εκεί είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί. Διότι από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις να διατηρηθούν θέσεις. Δηλαδή όσο λιγότερος κόσμος περάσει στο ταμείο ανεργίας φέτος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος και για τη χώρα και για την οικονομία» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος μάλιστα κρατώντας χαμηλούς τόνους σε σχέση με την πορεία του τουρισμού έκανε λόγο για μια «υβριδική χρονιά». «Η αρχή πρέπει να γίνει και με βήματα. Με τον πάρα πολύ καλό και αποτελεσματικό τρόπο που χειριστήκαμε το υγειονομικό, με τα ίδια σταθερά βήματα πρέπει να γίνει και η επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να χαθεί αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα που δημιουργήθηκε με την υγειονομική διαχείριση. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση με τους υγειονομικούς συμβούλους, θέλει να κάνει κάποια βήματα στην αρχή, προφανώς πιο αργά, για να τεσταριστούν και κάποια πράγματα. ‘Άρα είναι καλό να ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο, να ανοίγουν αγορές σιγά-σιγά και μικρότερες αγορές, να δούμε τα προβλήματα που θα προκύψουν, γιατί προβλήματα θα προκύπτουν όλο το καλοκαίρι, αυτό το γνωρίζουμε, και όσο λιγότερα είναι αυτά, θεωρώ τόσο γρηγορότερα και τόσο πιο αποτελεσματικά θα ανοίξουν και οι μεγαλύτερες αγορές από 1η Ιουλίου» τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Σημειώνεται ότι τον πήχη των προσδοκιών φροντίζει με σοβαρότητα να κρατά σταθερά χαμηλά παρά κάποιες κατά καιρούς κυβερνητικές «κορώνες» ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αυτή την περίοδο που εμείς καταγράφουμε μικρότερη κυκλοφορία του ιού, ενώ άλλες χώρες ακόμα στενάζουν, να τηρούμε μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, τους κλειστούς χώρους και, φυσικά, να τηρούμε όλες τις οδηγίες που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα συμβατά με τον ιό, να αναζητούμε τη διάγνωση και να απομονωνόμαστε και εμείς και οι επαφές μας.

Ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε κάποια στιγμή στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια εντελώς νέα κανονικότητα, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι μου από την Νότια Κορέα.

Ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο» τόνισε υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστα είναι όλα ο κ. Τσιόδρας.

Στο φόντο αυτό οι επιχειρήσεις του τουρισμού προσπαθούν να δουν πώς θα επανεκκινήσoυν σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας. Ήδη βέβαια γίνεται μια προσπάθεια να αρθούν κάποια ζητήματα με το θέμα της «αστικής ευθύνης» με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα αλλά και με τα πρωτόκολλα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν άμεσα σε ΦΕΚ.

«Πρέπει δηλαδή να συναινέσουν τελικά οι υγειονομικοί και να ξέρουμε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτό αφορά κατ’ αρχήν την επιχείρηση, τα κόστη της, την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, γιατί το πιο σημαντικό είναι να αισθανθούν και οι εργαζόμενοι ασφαλείς στην επιχείρηση και βέβαια αυτό είναι και το εργαλείο που θα προσελκύσει και κόσμο. Δηλαδή ο κόσμος από το εξωτερικό που σέβεται αυτή τη στιγμή την Ελλάδα για το πώς έχει χειριστεί το θέμα, θέλει να ξέρει και τι διαδικασίες θα εφαρμοστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι, για να πάρει τελικά και την απόφασή του να ταξιδέψει» τόνισε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε χτες στο ΣΚΑΪ:

«Τα μέτρα αυτά στο τέλος μπορεί να μην έχουν καμία αξία, αν δεν υπάρχει έσοδο, αν δεν υπάρχει κίνηση. Άρα η απόφαση του επιχειρηματία θα βγει το επόμενο διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, όταν ξεκαθαριστεί πλέον και το τοπίο, ποιες αγορές, θα ανοίξουν, από πότε, και πόσες πτήσεις από το εξωτερικό μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα.»

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:37 - 22 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.