• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γερμανικός Τύπος: Ελπιδοφόρα μηνύματα για τον τουρισμό από την Ελλάδα

16:30 - 29 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο μικροσκόπιο των γερμανικών εφημερίδων βρίσκεται το άνοιγμα των διακοπών στην Ελλάδα, αλλά και οι ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει φετινή τουριστική κίνηση και να εξασφαλίσει την προστασία επισκεπτών και κατοίκων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα τεράστια οικονομικά πακέτα που δίνονται σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της οικονομίας και σημειώνει πως «ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκπλήξουν ακολουθώντας αιφνιδιαστικά μια κοινωνική πολιτική, η Ευρώπη παρέχει αμφιλεγόμενη βοήθεια σε μεγάλους ομίλους. Υπάρχει η υποψία πως οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες θα εξαγοράσουν προνόμια ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις τους. Και οικονομολόγοι θέτουν το ερώτημα γιατί υπάρχουν ενισχύσεις για την αγορά ενός αυτοκινήτου και όχι για την επίσκεψη σε ένα εστιατόριο;».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στα προγράμματα στήριξης μίας σειράς χωρών, ανάμεσα σε αυτές και της Ελλάδας, και σημειώνει: «Και η κυβέρνηση στην Ελλάδα παρέχει πολλά χρήματα για να στηρίξει την οικονομία τώρα στην κρίση του κορονοϊού. Τα μέτρα ανέρχονται σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης. Το πακέτο θα μπορούσε να στηρίξει και την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines.

Η επιχείρηση, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο διαθέτουν πέντε μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, κάνει έκκληση για βοήθεια ώστε να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι στους ευρωπαίους ανταγωνιστές της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ήδη πως θα στηριχθεί η εταιρεία. Δεν συζητείται όμως συμμετοχή του κράτους». 

Για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί ανθίστανται συνήθως στις δραστικές αλλαγές. Ανήκει στα συνήθη κολπάκια για την αναδιοργάνωση ενός προϋπολογισμού, προγραμματισμένες αλλαγές να υπολογίζονται στον προηγούμενο προϋπολογισμό και με τον τρόπο αυτό να κερδίζεται η απαιτούμενη συναίνεση. Με μια πρώτη ματιά και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Ο παλιός προϋπολογισμός του 1,1 τρις ευρώ εκτεινόμενος σε εφτά χρόνια παραμένει σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος».

To θέμα των καλοκαιρινών διακοπών και πάλι στο Spiegel, το οποίο εξηγεί τι ισχύει και πώς η κάθε χώρα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες. Πολλά ξενοδοχεία στην Αυστρία για παράδειγμα προσφέρουν δωρεάν πακέτα περιποίησης και ευεξίας ενώ η Ιταλία διαφημίζει περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει δείγμα κορονοϊού.

Όσο για την Ελλάδα γράφει: «Η Αθήνα ανακοίνωσε πως θέλει να ξεκινήσει με τουρίστες από το εξωτερικό. Μέχρι τις 31 Μαΐου η επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπεται να εισέρχονται τουρίστες χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Σημαντικός παράγοντας  είναι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο αριθμός των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Hamburger Abendblatt η οποία γράφει: «Πολύ ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την Ελλάδα. Ο τουριστικός κλάδος ελπίζει σε μια καθυστερημένη τουριστική σεζόν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και ασκεί πιέσεις στην ΕΕ. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να επιτρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πάλι τα ταξίδια. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει σταδιακά τον τουρισμό. Έτσι θα πρέπει για παράδειγμα να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνονται τακτικά τεστ για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, ώστε να μπορέσουν ήδη από τις αρχές Ιουλίου ξένοι τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:34 - 29 Μαϊ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman