ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αερομεταφορές και ακτοπλοΐα: Πώς υποδέχονται τους επισκέπτες

13:07 - 31 Μαϊ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αερομεταφορές και ακτοπλοΐα: Πώς υποδέχονται τους επισκέπτες
Με νέα δεδομένα θα βρεθούν αντιμέτωποι οι επισκέπτες στην Ελλάδα μετά την επανέναρξη των πτήσεων εξωτερικού προς τη χώρα από τις 15 Ιουνίου. Η πρώτη λίστα των χωρών – προέλευσης αριθμεί σε 29 και πρόκειται για χώρες με θετικό επιδημιολογικό προφίλ.

Η λίστα των 29 περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Η λίστα θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Η άφιξη από τις συγκεκριμένες χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είναι ανεξάρτητη της υπηκοότητας του ταξιδιώτη. Οι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό.

Αεροδρόμια

Σε πρώτο στάδιο, οι πτήσεις θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» τονίζει ο κ. Θεοχάρης.

Σχετικές διευκρινίσεις για το πώς θα πραγματοποιούνται οι διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Ελλάδα δίνει και το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις κι έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που εξηγεί τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα στην υποδοχή των τουριστών.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ. Κι αν αυτό είναι αρνητικό, οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικό, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση, είτε με ανταπόκριση.

Χώρες εκτός λίστας

Όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα, ορισμένων ημερών.

Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα ακτοπλοΐας

Στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου επιβατών στον κλάδο της ακτοπλοΐας αναμένεται να προχωρήσει έως τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο, στο πλαίσιο και της επανέναρξης των αεροπορικών πτήσεων από 29 χώρες του εξωτερικού.

Αυτή τη στιγμή, από τα 85 επιβατικά πλοία, τα οποία δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δρομολόγια εκτελούν περίπου τα 35 – 40. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει ότι τα δρομολόγια των περισσότερων πλοίων θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Πώς γίνεται η επιβίβαση

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θερμομετρούνται, συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού. Πάντως, ακτοπλοϊκοί κύκλοι εκτιμούν ότι και ο Ιούνιος θα είναι ένας προβληματικός μήνας στην επιβατική κίνηση, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 31 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.