ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ το πρώτο στάδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού

07:55 - 15 Ιουν 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε ισχύ το πρώτο στάδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού
Ανοίγουν από σήμερα οι πύλες της χώρας μας, προκειμένου να υποδεχθούν τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στην πρόσφατη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, «τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο Β' για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού προβλέπει λεπτομερώς και αναλυτικά τα σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας και τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων για την νόσο του COVID-19. Αναλόγως της σοβαρότητας της κατάστασης, δηλαδή εάν ο κίνδυνος κρίνεται από τους ειδικούς ως χαμηλός, μέτριος ή υψηλός ορίζονται εκ των προτέρων οι επιβεβλημένες ενέργειες.

ksdgjniifsng

Πιο αναλυτικά, για το πρώτο στάδιο της απελευθέρωσης του τουρισμού, προβλέπεται ότι από σήμερα 15 Ιουνίου θα γίνει:

- Η απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

- Η απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως:

- Οδική πρόσβαση

- Αεροπορικές μετακινήσεις μεσαίας απόστασης

- Ομαδικές μετακινήσεις των ομογενειακών κοινοτήτων

mdofnjgid

Αρχίζουν οι πτήσεις μετά από τρεις μήνες περιορισμού για το «Μακεδονία»

Παράλληλα, από σήμερα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ανοίγει ξανά τις πύλες του για απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα έως και τις 30 Ιουνίου, στο «Μακεδονία» επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το «Ελ. Βενιζέλος», από σήμερα αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Παράλληλα, οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς), ενώ διατηρείται ακόμα η απαγόρευση για τη Μ. Βρετανία και την Τουρκία.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Όσον αφορά τις χερσαίες αφίξεις, από σήμερα 15 Ιουνίου, ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων). Εν συνεχεία, θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Β. Μακεδονία, ενώ από τις 30 Ιουνίου θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15/6 έως και 30/6 απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Τέλος, για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους και οι ταξιδιώτες θα τίθενται σε περιορισμό μιας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.