ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιος τουρισμός: Πάνω από $1 τρισ. η φετινή «χασούρα»

08:21 - 02 Ιουλ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Παγκόσμιος τουρισμός: Πάνω από $1 τρισ. η φετινή «χασούρα»
Στα 1,2 τρισ. δολάρια υπολογίζει για το 2020 τη ζημιά στον παγκόσμιο τουρισμό η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν στο 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ουσιαστικά αντανακλούν έναν μετριοπαθή υπολογισμό για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η UNCTAD αναφέρει, ωστόσο, ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 3,3 τρισ. δολάρια, σε περίπτωση που το πλήγμα στα διεθνή ταξίδια αναψυχής επιμείνει έως και τον Μάρτιο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UNCTAD εξηγεί πως το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για αναπτυσσόμενες οικονομίες και νησιωτικές χώρες. Για παράδειγμα η κατάρρευση του τουρισμού θα μπορούσε να στοιχίσει στην Τζαμάικα το 11% του ΑΕΠ της και στην Ταϊλάνδη το 9%. Σε άλλα hot spots, όπως η Κένυα, η Αίγυπτος και η Μαλαισία οι απώλειες θα είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ.

Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα

Σύμφωνα με την UNCTAD, η «βουτιά» του ΑΕΠ πιθανότατα θα μεταφραστεί σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας και αιμορραγία των εισοδημάτων σε αυτές τις χώρες. Υπολογίζεται ότι στην Ταϊλάνδη οι μισθοί θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 12%, στην Τζαμάικα κατά 11% και στην Κροατία κατά 9%. 

Οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα χάσουν επίσης δισεκατομμύρια δολάρια τουριστικών εσόδων, αλλά είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.