ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DLF: To δύσκολο τουριστικό καλοκαίρι της Κρήτης

09:03 - 04 Αυγ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DLF: To δύσκολο τουριστικό καλοκαίρι της Κρήτης
Στο δύσκολη φετινή τουριστική σεζόν για την Κρήτη αναφέρεται ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF, το οποίο επεξεργάστηκε η Deutsche Welle.

«Στα ελληνικά νησιά υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο ολόκληρα χωριά είναι έρημα, αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη. Τα μεγάλα ξενοδοχεία ελπίζουν να επιβιώσουν, αλλά οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Πρέπει να κλείσουν - κάποιες για πάντα» αναφέρει το ρεπορτάζ, περιγράφοντας γλαφυρά την εικόνα. Ο Εμμανουήλ Γιαννούλης ιδιοκτήτης πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κρήτη και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρει ότι όλες σχεδόν οι κρατήσεις για το 2020 έχουν ακυρωθεί, «ελπίζει ωστόσο στον Αύγουστο», θεωρώντας σημαντική την τήρηση των κανόνων υγιεινής από ξενοδόχους αλλά και τουρίστες.

Το ρεπορτάζ, που επικαλείται η DW, παρατηρεί: «Αυτές τις μέρες η Κρήτη μοιάζει με ταινία χωρίς ηθοποιούς: ο ήλιος δύει αλλά οι παραλίες είναι έρημες, όπως και ολόκληρα χωριά. Όλοι εξαφανισμένοι.Τα ελληνικά νησιά ζουν από τον τουρισμό, η Κρήτη σχεδόν κατά 50% και έτσι αν δεν έρθει κανείς, απειλείται η επιβίωση πολλών κατοίκων (...) Μέχρι στιγμής στην Κρήτη υπήρξαν μόνο 44 κρούσματα κορωνοϊού, εντούτοις δύσκολα συναντά κανείς στο νησί τουρίστες. Τώρα υπάρχει η απειλή δεύτερου κύματος πανδημίας» Ο Εμμανουήλ Γιαννούλης αναφέρει: «Οι άνθρωποι ταξιδεύουν ξανά, αυτό μας δίνει ελπίδα. Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι αν και διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Τέλη Φεβρουαρίου περιμέναμε ρεκόρ επισκεπτών (…) Αλλά μετά τις 20 Μαρτίου, μέσα σε τρεις εβδομάδες, όλα ξαφνικά ήταν διαφορετικά και ο τουρισμός έπεσε στο μηδέν - κάτι που είναι απίστευτο για κάθε κλάδο»

Υποδειγματική η Ελλάδα, αλλά…

Σύμφωνα με το DLF: «Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιταλία, η Ελλάδα ήταν νικήτρια στον αγώνα κατά της πανδημίας. Αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, ο Μητσοτάκης απαγόρευσε τις καρναβαλικές παρελάσεις και επέβαλε lockdown. Στις αρχές Ιουλίου, η Ελλάδα είχε λιγότερα από 3.500 κρούσματα και 192 θανάτους. Τα νησιά δεν επηρεάστηκαν. O Γιαννούλης ελπίζει ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα επωφεληθεί από την καλή εικόνα και ότι οι παραθεριστές που πηγαίνουν στην Ιταλία ή την Ισπανία έρχονται τώρα στην Ελλάδα». Μεγάλες τουριστικές μονάδες μπορούν όντως να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα αλλά και τα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής της κυβέρνησης, παρατηρεί το DLF. Τι γίνεται όμως με τις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Ως παράδειγμα το ρεπορτάζ αναφέρει ένα μικρό, φρεσκοανακαινισμένο ξενοδοχείο, το οποίο διαχειρίζονται μια Γερμανίδα με την οικογένεια του συζύγου της. «Φέτος θα γιόρταζαν 30 χρόνια. Αντ‘ αυτού το κλείνουν. Ίσως για πάντα». Η ίδια, δεν μιλά με το πραγματικό της όνομα, «γιατί όσα λέει είναι αρνητικά για μεγάλους ταξιδιωτικούς ομίλους, όπως η Rainbow ή η Der Touristik», με τους οποίους συνεργάζεται και οι οποίοι φέτος τους ανάγκασαν να υπογράψουν νέα συμβόλαια με χαμηλότερες τιμές δωματίου και ποσοστώσεις, κάτι όμως που είναι επιζήμιο για τη μικρή επιχείρηση. Η ίδια αρνείται να υπογράψει τα συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, τα ξενοδοχεία που εξαρτώνται από έναν μόνο ταξιδιωτικό πράκτορα συχνά δεν έχουν καμία επιλογή, λέει η ίδια. «Πρέπει να υπογράψουν επειδή εκβιάζονται.»

H επίσκεψη Λάσετ και οι βλέψεις για την καγκελαρία

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ στην Ελλάδα, με βασικό θέμα το προσφυγικό, αναφέρεται ρεπορτάζ της Zeit. «Οι πρόσφυγες φτάνουν σε ελληνικό έδαφος άρα και σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Όπως τόνισε, όταν προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και όταν παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, «τότε διασφαλίζεται και για την Ευρώπη η τάξη». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στην προσφορά βοήθειας από τον Καρδινάλιο της Κολωνίας Ράινερ Μαρία Βέλκι, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση της Αρχιεπισκοπής να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα, λέγοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν τις χώρες τους επειδή ήθελαν να έρθουν στη Γερμανία, αλλά επειδή δεν άντεχαν άλλο εξαιτίας ενός καταστροφικού πολέμου και απάνθρωπων συνθηκών».

Την επίσκεψη Λάσετ αναλύει και η Handelsblatt παρατηρώντας ότι εκτός από το μεταναστευτικό, «ο Λάσετ υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες του για την καγκελαρία». Όπως παρατηρεί η HB: «O Έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα γύρω από τη διαδοχή της Μέρκελ. Ο Μητσοτάκης είναι καλά διασυνδεδεμένος με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (…) Ο Μητσοτάκης μίλησε τελευταία φορά με τον Λάσετ στις αρχές Μαρτίου στο περιθώριο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο. Εκείνη την εποχή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Τότε, ο Λάσετ υποσχέθηκε να στείλει άλλους 12 αστυνομικούς του κρατιδίου στα σύνορα και υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε επίσης την επίσκεψή του Βερολίνο τον Μάρτιο για συνομιλίες με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και τον Φρίντριχ Μερτς. Γνωρίζει λοιπόν τα περισσότερα από τα βασικά πρόσωπα των κομμάτων της Ένωσης.»

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, ο Άρμιν Λάσετ έκανε δηλώσεις για την κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την Τρίτη αναμένεται στη Μόρια, την οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις αποκαλούν «ντροπή της Ευρώπης». Σύμφωνα με τη HB, το δύσκολο έργο του Λάσετ έγκειται στο ότι «θα πρέπει να βρει λόγια για να περιγράψει αυτό που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στην Ευρώπη». Πάντως, όπως και στην Αθήνα, «ο Λάσετ δεν μπόρεσε να υποσχεθεί μια γρήγορη λύση για το προσφυγικό». Η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία αναμένεται να δεχθεί τις επόμενες εβδομάδες 220 άρρωστα προσφυγόπουλα με τους συγγενείς τους. «Αλλά στα προσφυγικά κέντρα των νησιών παραμένουν 30.000 πρόσφυγες».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 04 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.