ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοχάρης: Τα δύο επιτυχημένα στοιχήματα του ελληνικού τουρισμού

12:02 - 22 Σεπ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θεοχάρης: Τα δύο επιτυχημένα στοιχήματα του ελληνικού τουρισμού
«Είναι σε εξέλιξη ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και έτσι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για οριστικούς αριθμούς. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα, η αίσθηση που αφήνει η χώρα μας στους τουρίστες οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα μας φέτος και γυρίζουν υγιείς και ασφαλείς όπως έτσι έγινε. Το στοίχημα μας είναι να γυρίσει ο καθένας το σπίτι του με υγεία και πράγματι δεν είχαμε τουρίστες στα νοσοκομεία μας και τις δομές μας, αυτό ήταν το πρώτο κέρδος και το δεύτερο κέρδος είναι ότι όλοι γύρισαν με θετικές εμπειρίες. Το βλέπουμε από τα μηνύματα που παίρνουμε».

Αυτά δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm για τα έσοδα από τη φετινή τουριστική σεζόν.

Παράλληλα, ερωτηθείς αν το ρίσκο του ανοίγματος του τουρισμού ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε:

«Καταρχήν δεν υπάρχει καμία οικονομία στον κόσμο που δεν άνοιξε την οικονομία της δηλαδή καμία χώρα δεν συνέχισε με καθολική απαγόρευση και της κυκλοφορίας και τα lockdown τα οποία ζήσαμε στην αρχή αυτής της πανδημίας και συνεπώς ο τουρισμός μέσα στο πλαίσιο του ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας έπρεπε να γίνει διότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει η ζωή όπως την καταλαβαίνουμε, δεν θα επιστρέφαμε σε κανενός είδους κανονικότητα. Θεωρώ ότι η ισορροπία που η δική μας χώρα βρήκε ήταν μια ισορροπία καλή, ανοίξαμε με επαγγελματισμό, ιδιαίτερα στον τουρισμό το κάναμε με ένα τεράστιο σχέδιο που κινητοποίησε δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και τους ιδιώτες που υλοποίησαν άψογα τα πρωτόκολλα και έτσι ναι, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό και από την άποψη της προστασίας της υγείας και από την οικονομική άποψη».

Ερωτηθείς γιατί κάποιες χώρες μας έβαλαν τη χώρα μας στη κόκκινη λίστα, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε:

«Η ερώτηση πρέπει να αντιστραφεί, γιατί μας βάλαν τελευταίους. Διότι βάλαν όλες τις χώρες σε καραντίνες και σε λίστες, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Κροατία  όλες τις ανταγωνίστριες μας  χώρες σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν ήταν από τις πρώτες, ήταν μάλιστα από τις τελευταίες και θα έλεγα με αυστηρότερα κριτήρια. Υπήρξε μια εβδομάδα που η Μεγάλη Βρετανία είχε κάποιες από τις δικές μας περιοχές στην κόκκινη λίστα ενώ εμείς είχαμε 13 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και δεν είχε την Πορτογαλία με 23 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση του αριθμού των κρουσμάτων και της φιλοξενίας που είχαμε στους τουρίστες ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση, μια άσκηση που ήταν πάντοτε στην κόψη του ξυραφιού, και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να μην την κρίνω επιτυχημένη».

«Δεν είναι η επιλογή μεταξύ κλειστών συνόρων στο οποίο θα γλιτώναμε το δεύτερο κύμα. Το δεύτερο κύμα ήρθε σε όλη την Ευρώπη και προφανώς ήρθε και στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τον τουρισμό στην περίπτωση που μπει η χώρα σε lockdown σημείωσε: «Η άσκηση είναι δύσκολη γιατί κάθε χώρα πρέπει να περάσει τις δικές της δυσκολίες διότι πρέπει να τιθασεύσει η Γερμανία το δικό της κύμα, η Βρετανία, η Γαλλία το αντίστοιχο κοκ προφανώς αυτό θα μας επηρεάσει αλλά είναι εκτός των ενεργειών μας. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε στο υγειονομικό πλαίσιο που τίθεται στο τι επιτρέπει η υγειονομική κατάσταση της Ευρώπης και των κύριων αγορών από αυτές τις οποίες περιμένουμε τουρίστες, να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή ευκαιρία και φυσικά να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι άνθρωποι υγιείς. Στα δύο αυτά στοιχήματα η χώρα μας πήρε βαθμό άριστα 10».

Τέλος, για τις απώλειες στις τουριστικές επιχειρήσεις και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε:

«Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά στο πρώτο στάδιο της κρίσης, στο μεσαίο στάδιο και τώρα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούν τις επιχειρήσεις του τουρισμού διότι η κρίση του τουρισμού είναι εντάσεων εργασίας. Όταν λοιπόν ανακοινώνει το πρόγραμμα των 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας, όταν ανακοινώνεται το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών, η μείωση των εισφορών και των εργοδοτικών και του εργαζομένου ουσιαστικά κυρίως θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουνε πολλούς εργαζόμενους και μεγάλο μισθολογικό κονδύλι αυτές είναι οι επιχειρήσεις του τουρισμού, θα συνεχίσουμε όμως. Αναγνωρίζουμε ότι προφανώς όπως κλείνει σιγά –σιγά η τουριστική σεζόν τα μεγαλύτερα προβλήματα τελειώνουν για τις εποχιακές επιχειρήσεις, μπαίνουν σε μια κατάσταση στην οποία δεν λειτουργούν  όμως οι επιχειρήσεις των 12 μηνών συνεχίζουν να έχουν χαμηλές πληρότητες και συνεπώς θα υπάρξουν είμαι σίγουρος στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών μέτρα που μπορεί να χρειαστούν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις αυτές».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 22 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.