ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάμψα: Στα 500 χιλ. το κόστος από την εφαρμογή πρωτοκόλλων

11:11 - 02 Οκτ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Λάμψα: Στα 500 χιλ. το κόστος από την εφαρμογή πρωτοκόλλων
Απώλειες εσόδων έως και 25 εκατ. ευρώ αναμένει ο Όμιλος ΛΑΜΨΑ στο β΄ εξάμηνο του έτους με βάση όσα αναφέρονται στις εκθέσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τον όμιλο (ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία, King George).

Παράλληλα οι ανάγκες που έφερε η πανδημία για πρωτόκολλα επιβάρυναν το ταμείο της εταιρίας, ένδειξη του πόσο μεγάλο είναι για ένα ξενοδοχείο το λειτουργικό κόστος.

Όπως αναφέρει η εταιρία έγινε δαπάνη περίπου 500 χιλ. ευρώ σε εξοπλισμό και κατασκευές, που απαιτούνται για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγιεινής για τους πελάτες και το προσωπικό. Παράλληλα βέβαια έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει δώσει η πολιτεία για την ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στις καταστάσεις για τη χρήση του πρώτου εξαμήνου:

-Λόγω της φερεγγυότητας του ομίλου ΛΑΜΨΑ, η διοίκηση έχει ήδη λάβει νέα δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους 25 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 18 εκατ. ευρώ για την μητρική εταιρεία, μέσω του προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων «Ταμείο Εγγυοδοσίας για τη χορήγηση εγγυήσεων σε νέα δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον COVID 19 μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) .

-Η εταιρεία συμμετέχει στα προγράμματα επιδότησης εργασίας εργαζομένων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση (αναστολή, «συνεργασία» κλπ). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση του μισθολογικού κόστους για την περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά ή λειτουργούν με χαμηλή πληρότητα. Επίσης, και για περαιτέρω εξοικονόμηση, αναμένεται να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου που λήγουν στο επόμενο διάστημα. Τέλος, αναμένονται συνέργειες μεταξύ των ξενοδοχείων του Ομίλου, με δανεισμό προσωπικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους. Αναμένεται, μετά την εφαρμογή των παραπάνω αναφερόμενων ενεργειών, η εταιρεία να μειώσει το μισθολογικό της κόστος κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ ή 50% σε σχέση με το μισθολογικό κόστος του 2019.

Ωστόσο για το 2021, αναμένεται να υπάρξει αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα περίπου κατά ποσοστό 45% σε σχέση με το έτος 2019 που ο Όμιλος σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του.

Πάντως με βάση όσα καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση του ομίλου αξιολογεί πως για τους επόμενους 12 μήνες και σε συνάρτηση με τις προαναφερθείσες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα. Επιπλέον και στην περίπτωση που χρειαστεί ενίσχυση η ρευστότητα της εταιρείας, οι δύο βασικοί μέτοχοι αυτής «NAMSOS ENTERPRISES COMPANY LIMITED» και «DRYNA ENTERPRISES 61,86%) και οι τελικοί δικαιούχοι τους έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεσμεύονται να καλύψουν ενδεχόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων της.

Τα μεγέθη του α’ εξαμήνου

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε (σε ενοποιημένο επίπεδο) στο ποσό των 8,34 εκατ. ευρώ έναντι 32,9 εκατ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2019, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 74,65%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας (Ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία», «King George» και «Sheraton») έφθασε τα 5,88 εκατ. ευρώ από 27,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μειωμένος κατά 78,39%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου 2019. Στην μητρική εταιρία ανήλθαν σε ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,4 εκατ. ευρώ της συγκριτικής περιόδου 2019.

Ειδικότερα ως προς τα ξενοδοχεία του ομίλου, η «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 75,25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2019, ενώ το Ξενοδοχείο «King George» εμφάνισε μείωση πωλήσεων 75,02%. Το ξενοδοχείο «Sheraton Rhodes» δεν λειτούργησε κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020. Όσον αφορά τα Ξενοδοχεία του ομίλου στην Σερβία, το μεν «Hyatt Regency Belgrade» κατέγραψε μείωση κατά 55,11%, το δε «Mercure Excelsior» μείωση κατά 69,56%.

Συνολικά, η πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας μειώθηκε κατά 40,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 41,5% (για το διάστημα πριν την αναστολή λειτουργίας τους) έναντι 69,3% το 2019. Σημειωτέον ότι πέραν της συνολικής κατάρρευσης του τουρισμού της πρωτεύουσας, ο συνεδριακός τουρισμός επίσης έχει πληγεί λόγω και των απαγορεύσεων μεγάλων συναθροίσεων, καθώς και οι κρουαζιέρες που επίσης τροφοδοτούσαν τα ξενοδοχεία, οι οποίες έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί. Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 18,5% έναντι του 2019, φτάνοντας τα 137,94 ευρώ έναντι 169,31 ευρώ το 2019. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 51,2% (57,2 ευρώ έναντι 117,29 ευρώ του 2019) και αντιστοίχως τα συνολικά έσοδα δωματίων μειώθηκαν κατά 75,9%.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 02 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.