ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τάσιος (ΠΟΞ): Προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα με το καλαμάκι

14:15 - 15 Οκτ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τάσιος (ΠΟΞ): Προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα με το καλαμάκι
«Όλοι μας, κάθε ξενοδόχος, σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, ζει το προσωπικό του θρίλερ. Με το "τσουνάμι" των συνεπειών της πανδημίας βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη με το κεφάλι κάτω από το νερό και να προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα με το καλαμάκι.».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή Προέδρων και Αντιπροσώπων - ξενοδόχων Ενώσεων από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού. Στη συζήτηση παρεμβαίνει μέσω skype ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που έπληξαν με αδιανόητο τρόπο τα ταξίδια, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και τον παγκόσμιο τουρισμό, ο κλάδος έδωσε και πάλι, ό,τι καλύτερο μπορούσε» τόνισε ο κ. Τάσιος και προσέθεσε:. Αξιοποιήσαμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που αρίστευσε στην υγειονομική διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και δώσαμε τη μάχη με μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ 6.027 ξενοδοχεία άνοιξαν μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες και 4.000 δεν τα κατάφεραν. Βάλαμε τα δυνατά μας, προστατεύσαμε πάνω απ' όλα την υγεία και την υγειονομική αξιοπιστία της χώρας και εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να ελπίζουμε για την επόμενη σεζόν. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Οι ξενοδόχοι έχασαν, δεν κέρδισαν στη φετινή σεζόν. Σε συνθήκες μηδενικής ρευστότητας κάθε ξενοδοχείο φωνάζει "Ι can't breathe". H "μαύρη τρύπα" της ρευστότητας απειλεί να καταπιεί κόπους και θυσίες μιας ζωής. 'Η θα κάνουμε μια τολμηρή παράκαμψη με by pass, με ενίσχυση δηλαδή της ρευστότητας ή θα πέσουμε μέσα στη μαύρη τρύπα και θα μας καταπιεί. Δεν υπάρχει άλλο ενδεχόμενο από αυτά τα δύο. Κι αυτό πρέπει να το έχει καλά στο μυαλό της η κυβέρνηση και κυρίως οι συναρμόδιοι υπουργοί γιατί είναι η δική τους πολιτική βούληση και οι δικές τους αποφάσεις που θα καθορίσουν αν ζούμε τον επίλογο του ελληνικού ξενοδοχείου ή τον πρόλογο νέων επιτυχιών για το ξενοδοχείο και τον τουρισμό. Οι ξενοδόχοι δεν μπορεί να είναι καλοί μόνον σαν παχιές αγελάδες για άρμεγμα εσόδων και εισφορών. Έρχεται και η στιγμή των "ισχνών αγελάδων" κι αν δεν υπάρξει άμεση, τολμηρή και αποτελεσματική ανταπόκριση δεν θα υπάρχει καν αγελάδα!» τόνισε με έμφαση.

Όπως είπε ο κ. Τάσιος «η ΠΟΞ από την πρώτη στιγμή αυτής της περιπέτειας, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές Ενώσεις και σε στενή συνεργασία και με τους άλλους τουριστικούς φορείς, τον ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ, έκανε εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις. Κάποιες έγιναν αποδεκτές, κάποιες γίνονται σήμερα, κάποιες οπωσδήποτε πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο το πρωί να υλοποιούνται. Όποιος δεν έχει μπει στα παπούτσια του ξενοδόχου μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Έστω και για ένα 24ωρο να παρακολουθήσει κανείς το τρέξιμο του ξενοδόχου για να φέρει σε πέρας τη δουλειά του και τις υποχρεώσεις του, θα αντιληφθεί τον ηρωισμό που χαρακτηρίζει το κλάδο.»

«Για να πάμε παρακάτω, για να υπάρχει ελληνικός τουρισμός το 2021, για να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν, για να υπάρχουν έσοδα για τα δημόσια ταμεία, για να υπάρχουν δουλειές, κυρίως για τη νέα γενιά, το ξενοδοχείο πρέπει πρώτα απ' όλα να καταφέρει να επιβιώσει. Κι αυτόν τον αγώνα θα δώσουμε. Ενωμένοι σαν γροθιά μπροστά στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για όλους μας» κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη, το απερχόμενο Δ.Σ. βράβευσε για την πολυετή προσφορά τους στην Ομοσπονδία, αξιόλογα στελέχη της με σημαντική συνεισφορά στο επιχειρείν και στο συνδικαλισμό των ξενοδόχων. Πρόκειται για τους κ.κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, Σακελλάριο Σουλούνια από τη Ρόδο και Κωνσταντίνο Λεβέντη από τη Μαγνησία.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 15 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.