ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξενοδοχεία: Στη Βουλή ρύθμιση για πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών

12:10 - 05 Νοε 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης για μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προωθεί τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το θέμα της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους για επιχειρήσεις το τουρισμού είχε τεθεί σε σχετική επιστολή και παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου εδώ και μήνες.

Αναλυτικά, ορίζεται ότι ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας και θα ενταχθούν σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, θα επιδοτηθούν από το κράτος για έως και 12 μήνες, με το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για όλους τους εργαζόμενους. Βασική προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί η ενίσχυση αυτή εντός 2ετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου, να μην υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης δαπάνης του έργου.

Επίσης η διάταξη περιλαμβάνει και ρήτρα διατήρηση θέσεων εργασία αλλά και δεν επιτρέπει μετατροπές συμβάσεων, αναστολές συμβάσεων και χρήση του μηχανισμού «Συν-Εργασία».

Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη».

Με άλλη διάταξη, επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές των τουριστικών καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας που είχαν πτώση τζίρου φέτος το 8μηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 κατά τουλάχιστον 70%. Η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης κατά ένα μήνα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικών εργαζομένων και πληρωμή τους με 534 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς το μέτρο ίσχυε από την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Νοεμβρίου, οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θεωρείται ότι έχουν απολυθεί αυτοδίκαια. Θα λάβουν όμως από τον ΟΑΕΔ το 3μηνο επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει εντός του τρέχοντος έτους τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας (ένσημα).

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος άδειας των εργαζόμενων σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις καταλυμάτων 12μηνης διάρκειας υποχρεούνται έως 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν στους εργαζόμενους που για αρκετούς μήνες εντός του 2020 είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, επί του ονομαστικού τους μισθού. Η διάταξη αναφέρει ότι για τον υπολογισμό του επιδόματος αδείας λαμβάνεται υπόψη και το διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης. Η αποζημίωση που θα λάβουν οι εργοδότες από το κράτος υπολογίζεται στα 2/25 επί των 534 ευρώ -δηλαδή 42,72 ευρώ- για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εν λόγω μισθωτών.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.