ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρόμετρο ο τουρισμός για την πορεία του ΑΕΠ Κύριο

12:16 - 05 Δεκ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Βαρόμετρο ο τουρισμός για την πορεία του ΑΕΠ
«Η Ελλάδα είχε πολύ καλές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ότι αφορά την ανάπτυξη και επομένως έπρεπε να καλύψει μικρότερο έδαφος σε ότι έχει να κάνει με την ύφεση, ενώ στο ποσοστό της ύφεσης συνετέλεσε και η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από του τουρισμό. Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό».

Αυτό είπε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Στο μεταξύ πτώση 11,7% σημείωσε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σημειώνοντας απώλειες άνω των 5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ, σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020 καταγράφηκε άνοδος 2,3%. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το δ’ τρίμηνο, λόγω του lockdown σε όλη τη χώρα, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5% το τρέχον έτος.

Συνολικά με αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 8,49% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Το ύψος του ΑΕΠ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στα 125,578 δισ. ευρώ έναντι 137,225 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Δηλαδή, μέχρι τώρα η πανδημία έχει κοστίσει 11,647 δισ. ευρώ σε όρους οικονομίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η χρονιά θα κλείσει φέτος με ύφεση 10,5%, με το ΑΕΠ να περιορίζεται στα 162,776 δισ. ευρώ.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο παρά το νέο «απαγορευτικό» επιμένει να μην αναθεωρεί τις προβλέψεις αυτές θεωρώντας ότι μετά τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου, αλλά και την επανεκτίμηση -προς τα πάνω της πορείας της οικονομίας για το α’ εξάμηνο (η ΕΛΣΤΑΤ επανεκτίμησε την πορεία της οικονομίας στο +0,4% για το πρώτο τρίμηνο αποτυπώνοντας ανάπτυξη στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου παρά το lockdown του Μαρτίου, ενώ περιόρισε το ποσοστό της ύφεσης του β’ τριμήνου στο 14,2%), οι πιθανότητες για μεγαλύτερη ύφεση περιορίζονται.

Άλλωστε για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10,5% στο σύνολο της φετινής χρονιάς, το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου θα πρέπει να γράψει - 16,5% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. 

Πάντως το «δυνατό» τρίμηνο για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το τρίτο, λόγω τουρισμού που όμως κινήθηκε χαμηλά.

Ο τζίρος των καταλυμάτων ήταν μειωμένος κατά περίπου 2,5 δις ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε περιοχές με μεγάλη βαρύτητα στα φορολογικά έσοδα, δηλαδή στα μεγάλα Κυκλαδονήσια, στα Επτάνησα και στην Κρήτη. Είναι ενδεικτικό ότι Σαντορίνη και Μύκονος σημείωσαν πτώση τζίρου ως και 76%!!! Αντίστοιχη ήταν η εικόνα από την εστίαση- από τα εστιατόρια ως τα μπαρ- όπου τους επίμαχους καλοκαιρινούς μήνες μπήκαν στα ταμεία περίπου 700 εκατ. Ευρώ λιγότερα από πέρσι γεγονός που μένει μα φανεί τι συνολική επίπτωση θα έχει στην κίνηση στο τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα πάντως με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και μετά την αναθεώρηση των στοιχείων για τα προηγούμενα τρίμηνα, το α’ τρίμηνο εφέτος υπήρξε άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4%, το β’ τρίμηνο πτώση κατά 14,2% (από μείωση 15,2% της αρχικής εκτίμησης) και το γ’ τρίμηνο μείωση 11,7%.

Μεταξύ γ’ τριμήνου 2020 και γ’ τριμήνου 2019:     

   *Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης σημείωσε άνοδο 4,4%).

   *Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 0,3%.

   *Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 44,9% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 80%).

   *Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 6,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 18,1%).

Μεταξύ γ’ τριμήνου 2020 και β’ τριμήνου 2020:

   *Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 14% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 15,3% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%).

   *Οι ιδιωτικές επενδύσεις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 0,4%.

   *Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 39,2%).

   *Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 9,6% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,4%).

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε  η ΕΛΣΤΑΤ, αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το δ’ τρίμηνο 2020, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον τον χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης κ.λπ.).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.