ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρατά τιμές η τουριστική κατοικία

09:24 - 22 Δεκ 2020 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κρατά τιμές η τουριστική κατοικία
Παρά την κάμψη της τουριστικής κίνησης, οι τιμές πώλησης των παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, καταγράφοντας αύξηση 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στους κύριους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η ΕΥ για την πορεία του τουρισμού στη χώρα εν μέσω πανδημίας. Επίσης προσθέτει ότι η αγορά των παραθεριστικών κατοικιών και της βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως φαίνεται να έχει πληγεί λιγότερο, παρά τον μεγάλο αντίκτυπο των πρώτων μηνών της πανδημίας.

Όπως σημειώνει πάντως, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του 2019, η επενδυτική δραστηριότητα στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο κατέγραψε κάμψη, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των σημαντικών συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι χτες με δημοσίευμά του το Reporter.gr επισήμανε τον κίνδυνο «εμφράγματος» στην αγορά ακινήτων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπολειτουργίας σε κομβικές υπηρεσίες του δημοσίου, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο αυτήν την ζήτηση που καταγράφει η ΕΥ για επενδύσεις σε παραθεριστικές κατοικίες.

Στην έκθεση, επίσης, καταγράφονται οι αναδυόμενες τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

  • Το 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων θα χρειαστεί επανακατάρτιση για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου.
  • Βραχυπρόθεσμα αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο.
  • Οι ταξιδιώτες, πλέον, προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες, επιλέγοντας περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού/καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.

Στο μεταξύ η EY Ελλάδος καταγράφει τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων που μοιραία ακολούθησαν τις τάσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Το μέσο ποσοστό πληρότητας κατά το κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στο 23% (από 71% το αντίστοιχο διάστημα του 2019), με τη σχετικά καλύτερη επίδοση του Αυγούστου να μην ξεπερνά το 30%.

Αντίστοιχη κάμψη σημείωσαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες, όπως η μέση ημερήσια χρέωση (Average Daily Rate - ADR) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue Per Available Room - RevPAR).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 22 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.