ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος: Το τρίπτυχο της επανεκκίνησης του τουρισμού

07:35 - 07 Απρ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος: Το τρίπτυχο της επανεκκίνησης του τουρισμού
Τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021 ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έθεσε και το τρίπτυχο της επανεκκίνησης στους άξονες «ξεκάθαροι κανόνες εισόδου εξόδου στη χώρα και σαφή πρωτόκολλα, ρεαλισμός στις προσδοκίες και κινητικότητα με πρωτοβουλίες».

Όπως είπε «η αποσωλήνωση μίας διασωληνωμένης οικονομίας, απαιτεί μεταβατικό στάδιο, το οποίο και θα κρίνει τελικά την επιτυχία της θεραπείας και την μελλοντική εξέλιξη.

Μέτρα όπως οι αναστολές για τουρισμό-μεταφορές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Q3 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και σήμερα, γνωρίζουμε ήδη ότι θα συνεχιστούν έως και τον Ιούνιο 2021.

Παράλληλα, στήριξη θα προσφέρει και το νέο θεσμοθετημένο εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που λειτούργησαν με ζημιές το 2020, αλλά και η μη καταβολή ενοικίου των μισθωμένων τουριστικών επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Η συνέχιση του προγράμματος Συν-Εργασία έως το τέλος του έτους, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο μεσοδιάστημα της επανεκκίνησης, διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και αποτελώντας σημαντικό ανάχωμα στην ξαφνική αύξηση της ανεργίας.

Τέλος, σημαντική εκκρεμότητα για τον τομέα παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021, που κρίνουμε πως πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά.

Θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος έθεσε τους υψηλότερους στόχους για το 2021 στο β' εξάμηνο του έτους με προσδοκία μεταξύ του 40% με 50% του 2019.

«Σήμερα, έναν χρόνο μετά, στην κρισιμότερη, διεθνώς, στιγμή της αναπάντεχης αυτής κατάστασης, η χώρα μας ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της. Είναι βέβαιο, ότι ο ελληνικός τουρισμός, θα ηγηθεί αυτής της νέας αρχής. Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, απαιτείται ένα συντεταγμένο, στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ζήτησε σχέδιο αυστηρών υγειονομικών κανόνων, με την παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα τόνισε ότι οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ» υπογράμμισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.