ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκίνηση τουρισμού: Μήνυμα στη διεθνή αγορά με την άρση καραντίνας

09:52 - 19 Απρ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εκκίνηση τουρισμού: Μήνυμα στη διεθνή αγορά με την άρση καραντίνας
Με στόχο την τοποθέτησή της σε πλεονεκτική θέση στην «αρένα εκκίνησης» του τουρισμού η Ελλάδα ανοίγει από σήμερα ουσιαστικά τον τουρισμό, για όσους βέβαια μπορούν να φτάσουν στην χώρα με κάποιον τρόπο.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα που μίλησε στο Reporter.gr, το άνοιγμα αυτό εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική, που στοχεύει στο να βάλει τη χώρα σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ουσιαστικά είναι μια δήλωση έγκαιρης παρουσίας και προετοιμασίας, όπως αναφέρεται, με απεύθυνση στο κοινό αλλά κυρίως στις εταιρίες και τους tour operators. Βέβαια αναγνωρίζονται τα προβλήματα αλλά και το ότι πρακτικά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να ταξιδέψουν.

Υπενθυμίζεται, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων αφορά όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας και προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία).

Έτσι από σήμερα οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την Ε.Ε. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.

Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης μέσω του Twitter τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν από τις 19 Απριλίου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς το μέτρο της επταήμερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, το μέτρο αυτό αφορά τους τουρίστες από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει ακόμη να προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ κορονοϊού που να έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη τους στη χώρα, όπως επισημαίνει ο κ. Πατέλης.

Η κρουαζιέρα

Επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και της κρουαζιέρας στις 14 Μάη. Μάλιστα όπως έχει αναφέρει το Reporter.gr, τo φετινό καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» για τα ελληνικά νησιά, με την προϋπόθεση φυσικά πως θα κυλήσουν όλα ομαλά και στο μέτωπο των εμβολίων. Οι εταιρίες κρουαζιέρας μεταφέρουν πλοία για homeporting στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της η Silversea Cruises που θα δρομολογήσει 4 πλοία στην Ελλάδα με homeporting.

Πρώτο είναι το το «Silver Moon» στις 18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαήμερες κρουαζιέρες, με προορισμούς τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Μύκονο, την Κρήτη, αλλά και τη Χάιφα του Ισραήλ και την Κύπρο. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει πρόσβαση σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες.

Επίσης η Celestyal Cruises θα υλοποιήσει ευρύ πρόγραμμα στη χώρα μας, με εκκίνηση από τις 29 Μαΐου, προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, και τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία είναι η μόνη που θα επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τη συμπρωτεύουσα, δίνοντας πολλές επιλογές για επιβίβαση και αποβίβαση επισκεπτών. Οι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως ο λιμένας Θεσσαλονίκης θέτει ψηλά στην ατζέντα την κρουαζιέρα και τα ταξίδια της Celestyal είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παγιωθούν τέτοιες κινήσεις.

Αρκετά νωρίς στις 23 Μαΐου ανακοίνωσε επταήμερες κρουαζιέρες και η γερμανική Aida Cruises. Το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας θα ξεκινήσει από την Κέρκυρα και θα ταξιδέψει σε Κρήτη, Ρόδο, Κατάκολο και Πειραιά. Οι επιβάτες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού.

Παράλληλα, η Norwegian Cruise Line και η θυγατρική πολυτελείας της Carnival Corporation, Seabourn ανακοίνωσαν πρόσφατα κρουαζιέρες τον Ιούλιο, αλλά με υποχρέωση εμβολίου για τους τουρίστες.

Τρία πλοία αναμένεται να δρομολογήσει στην Ελλάδα η MSC Cruises. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, το «MSC Orchestra» θα αναχωρήσει στις 5 Ιουνίου από ιταλικά λιμάνια και θα προσεγγίσει Κέρκυρα και Μύκονο. Το «MSC Splendida» θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, επίσης, από Ιταλία, με προορισμό, μεταξύ άλλων, και την Κέρκυρα. Τέλος, στις 20 Ιουνίου ξεκινά και το «MSC Magnifica», το οποίο θα ταξιδέψει από τη γείτονα χώρα σε Πειραιά και Μύκονο. Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί στον κορονοϊό για να επιβιβαστούν στα πλοία.

Ο αγώνας για την οικονομία

Είναι προφανές ότι με το πρωτογενές έλλειμμα να εκτινάσσεται λόγω των πακέτων ενίσχυσης της οικονομίας και τις προβλέψεις να το τοποθετούν για φέτος στα 11 δισ. περίπου, αλλά και το δανεισμό της χώρας να εκτιμάται ότι θα φτάσει α 12 δισ. ευρώ φέτος, η προσπάθεια για να ανοίξει ο τουρισμός είναι για την κυβέρνηση επιτακτική. Γι' αυτό άλλωστε «φρενάρει» όπως φαίνεται το άνοιγμα του Πάσχα ώστε να κερδηθεί το όλο στοίχημα.

Βέβαια το μείζον θέμα, ουσιαστικό και επικοινωνιακό, είναι το υγειονομικό καθώς η κατάταξη της χώρας με βάση τους δείκτες της πανδημίας δεν είναι η καλύτερη, ενώ η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι οριακή. Βέβαια εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εκτονωθεί.

Ενδεικτικά πάντως του κλίματος είναι όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Open. Για την πανδημία και την ανάγκη για μέτρα στήριξης, ανέφερε πως «σίγουρα θα χρειαστεί η στήριξη της οικονομίας». καθώς αυτό άλλωστε είχε αποφασιστεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, «δεν μπορούμε να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το πότε θα ανακάμψει η οικονομία». «Άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με σύνεση και με σωφροσύνη εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα θα χρειάζεται στήριξη της πολιτείας» είπε.

Αναφέρθηκε, δε, σε 4 θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2021. Όπως είπε:

1. Πρώτον, ο τουρισμός σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις φέτος θα πάει χειρότερα από το 2019 αλλά πολύ καλύτερα από το 2020. Οι χειρότερες εκτιμήσεις του μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει είναι για επιστροφή στο 40% των επιπέδων του 2019

2. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές πάνε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. «Και αυτό είναι θετικό στοιχείο γιατί σημαίνει πως η βιομηχανία κρατάει».

3. Οι καταθέσεις των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται, σε ένα χρόνο υπερέβησαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ (τα μισά από επιχειρήσεις και τα μισά από φυσικά πρόσωπα), αυξήθηκαν και από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως ένα κομμάτι θα πέσει στην οικονομία φέτος, στηρίζοντας την κατανάλωση και τη ζήτηση.

4. Το τέταρτο στοιχείο είναι η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή των 4 δις ευρώ της προκαταβολής.

Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι η υγειονομική κρίση «έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει στον Προϋπολογισμό. Άρα αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για να στηρίξουμε την κοινωνία». Από τα 7,5 δις ευρώ, το πόσο έχει αυξηθεί στα 14,5 δις ευρώ, με ανάλογη αύξηση του ελλείμματος και του χρέους, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συνεχιστεί ο δανεισμός, αφού «ούτως ή άλλως και να μην υπήρχε κρίση συστηματικά πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές και να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους». Επισήμανε πως θα πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές την κατάλληλη χρονική στιγμή, και πρόσθεσε πως υπάρχει επάρκεια και μέσα από τα έντοκα γραμμάτια τα οποία έχουν αυτή την περίοδο αρνητικό επιτόκιο.

«Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η διαχείριση του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών», επισήμανε καθώς πρέπει να χειρίζεται το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής οικονομίας, πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της εκροής πόρων και της ανάγκης διατήρησης της ισορροπίας στο μέλλον, επισήμανε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 19 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.