ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Ποιοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα

10:08 - 04 Μαϊ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΕΕ: Ποιοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς καραντίνα
Τα τουριστικά «hot spot» της Ευρώπης προετοιμάζονται για να υποδεχθούν τουρίστες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει να χαλαρώσει τους κανόνες, με κινήσεις που, όμως, εκτιμάται ότι προστατεύουν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Έπειτα από μήνες περιορισμών, με πολλά εμπόδια και στα σύνορα των χωρών, τα πιο διάσημα τουριστικά σημεία της ΕΕ ετοιμάζονται να δεχτούν επιτέλους επισκέπτες και από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι ισπανικές, ιταλικές και ελληνικές παραλίες, μαζί με πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Βερολίνο θα μπορούν να καλωσορίσουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον του Covid-19 βάσει πρότασης της Επιτροπής.

Τα σχέδια της Κομισιόν, τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνηθούν αυτόν τον μήνα, δημιουργούν αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν, γεγονός που ασφαλώς αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ήδη για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ η Κομισιόν πρότεινε επίσης να ανοίξουν τα σύνορα (χωρίς καραντίνα) και για εμβολιασμένους πολίτες από τρίτες χώρες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό το καλοκαίρι, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

  • Πολίτες της ΕΕ με ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα αποδεικνύει ότι ο ταξιδιώτης είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει αναρρώσει από κορονοϊό ή έχει στην κατοχή του πρόσφατο αρνητικό τεστ.
  • Πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ, που θα μπορούν να αποδεικνύουν πως είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η Ευρώπη θα καθορίσει τη λίστα με τα εμβόλια που εγκρίνει για τουρίστες από τρίτες χώρες.
  • Πολίτες της «λευκής λίστας», από χώρες εκτός ΕΕ, που όμως, έχουν πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα. Η ΕΕ θα αναθεωρεί τη λίστα κάθε 14 ημέρες, με βάση στοιχεία που θα συλλέγει ο ECDC. Θεωρείται πως πολίτες από χώρες με λιγότερα από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, θα μπαίνουν στη «λευκή λίστα».

Από τα παραπάνω το μόνο που προβληματίζει την Ελλάδα είναι το αν θα πάρει έγκριση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Η χώρα μας αποδέχεται ήδη πολίτες που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, γεγονός που μάλιστα δεν «άρεσε» ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους.

Η πρόταση της Κομισιόν για χαλάρωση περιορισμών απαιτεί «κοινή γραμμή» κι έτσι, η Ελλάδα που αναμένεται να συνταχθεί με την πρόταση, ελπίζει πως δεν θα μείνουν εκτός οι εμβολιασμένοι με το ρωσικό εμβόλιο πολίτες.

Άλλωστε, η αγορά της Ρωσίας και των Βαλκανίων, είναι σημαντική για την τουριστική πίτα της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίσκεται λοιπόν εν αναμονή των αποφάσεων, που πάντως σε γενικές γραμμές δημιουργούν αισιοδοξία πως τα ταξίδια θα γίνουν πιο εύκολα, οι τουρίστες που θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν θα είναι περισσότεροι και ταυτόχρονα, λόγω των εμβολίων η διασπορά του ιού, θα περιοριστεί σημαντικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 04 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.