ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Από 1η Ιουνίου στην «βαλίτσα» σας

10:14 - 22 Μαϊ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Έτοιμη είναι η Ελλάδα να διαθέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό από την 1η Ιουνίου μετά και τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη και εντός της ΕΕ.

Η χώρα μας πέρασε πριν λίγες μέρες με επιτυχία τα σχετικά τεστ και είναι έτοιμη από την πρώτη μέρα του καλοκαιριού να θέσει σε εφαρμογή το πιστοποιητικό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19. Στόχος του πιστοποιητικού είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην ΕΕ θα εφαρμοστεί συνολικά από 1η Ιουλίου, αλλά η Ελλάδα θα το αξιοποίηση για τους Έλληνες πολίτες και τις εντός της χώρας μετακινήσεις τους, ένα μήνα νωρίτερα.

Έτσι λοιπόν, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να σημειωθεί ότι, το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

Σχετικά με τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό, αυτά περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 22 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.