ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΠΟΞ ζητεί μέτρα στήριξης και θέτει θέμα μισθών

08:26 - 26 Μαϊ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ΠΟΞ ζητεί μέτρα στήριξης και θέτει θέμα μισθών
Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ζητεί άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς η εκκίνηση της χρονιάς είναι άκρως απαισιόδοξη.

Μάλιστα γίνεται λόγος για "χαμένο Ιούνιο" και για Ιούλιο κάτω των προσδοκιών, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα είναι μηδενικές οι κρατήσεις για Ιούνιο και Ιούλιο κι έτσι, όπως αναφέρεται, δεν δείχνει εφικτός ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019.

Παράλληλα η ΠΟΞ ασκεί κριτική στην απόφαση για την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΚΣΣΕ). Όπως αναφέρεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιχειρήσεις μας να μην γνωρίζουν αν και πώς θα λειτουργήσουν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς τον Υπουργό Εργασίας την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της ΕΚΣΣΕ. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας»! Πρόκειται για μια απόφαση που, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των τεράστιων διαφοροποιήσεων που αυτή δημιουργεί, είναι κατά την άποψή μας εκτός πραγματικότητας και η οποία παραβλέπει τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση» αναφέρεται σχετικά.

Έτσι συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προτείνει τα εξής μέτρα:

- Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα - οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.

- Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31- 10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.

- Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.

- Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

- Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.

- Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).

Δείτε την επιστολή της ΠΟΞ εδώ

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.