ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Περιμένει βρετανικό... κερασάκι, στην ευχάριστη έκπληξη των ΗΠΑ

14:15 - 03 Ιουν 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Περιμένει βρετανικό... κερασάκι, στην ευχάριστη έκπληξη των ΗΠΑ
Έχοντας λάβει... αναπάντεχο δώρο από τις ΗΠΑ, ο ελληνικός τουρισμός έχει τώρα στραμένη την προσοχή του στη Βρετανία, που εντός της ημέρας αναμένεται να ανανεώσει την ταξιδιωτική της λίστα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισήμανε τη μεγάλη άνοδο που καταγράφουν οι αφίξεις και οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ, μία αγορά που τα τελευταία χρόνια δεν είχε τόσο μεγάλη "σχέση" με τη χώρα μας. Το 2021, όμως, αναδεικνύεται σε ευχάριστη έκπληξη που φέρνει χαμόγελα στον ελληνικό τουρισμό, την ώρα που προσπαθεί να βάλει μπρος τις μηχανές.

Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα σημάδια δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά και είχε... πονέσει η απόφαση της Βρετανίας να βάλει την Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει κατά την επιστροφή τους να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα. Η απόφαση "φρέναρε" κάπως τη σύνδεση των Βρετανών με τη χώρα μας και στο υπουργείο Τουρισμού περιμένουν τώρα τη νέα αξιολόγηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί πολλές πιέσεις τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία περιλαμβάνει για την ώρα μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διεκδικεί είσοδο στην πράσινη λίστα, ωστόσο, οι πιθανότητες είναι εναντίον. Υπάρχουν, ωστόσο, ελπίδες πως θα βρεθεί μία "μέση λύση". Είναι πιθανό δηλαδή να μην μπει στην πράσινη λίσα ολόκληρη η Ελλάδα, αλλά συγκεκριμένες περιοχές και νησιά, όπως πχ Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλονιά. 

Οι ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση αναμένονται σήμερα το απόγευμα και οι νέες λίστες θα ισχύουν από τη Δευτέρα.

Κατά τα λοιπά, η απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη μέσω ΕΣΠΑ για τα "έξοδα κίνησης" είναι σημαντική, αλλά σίγουρα δεν αρκεί για να βγει η σεζόν, ειδικά με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση στο καλύτερο σενάριο θα είναι στο 50% του 2019. Για το λόγο αυτό οι φορείς των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας υποδέχθηκαν με ικανοποίηση το νέο πρόγραμμα, αλλά εξακολουθούν να πιέζουν για περαιτέρω ενίσχυση.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 03 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.